1980. ISTORIOGRAFIA ROMÂNĂ SUB LUPA UNOR CANCELARII EUROPENE

● Dezbaterile din istoriografia românească sub lupa diplomaţilor britanici ● Istoria medievală a Transilvaniei şi efectele ei în relaţiile dintre statele socialiste ● Congresul Internaţional de Ştiinţe Istorice de la Bucureşti i-a pus pe diplomaţi la muncă ● Sovieticii preferau abordarea directă: nu mai publicaţi nimic despre Basarabia!

Baletul diplomatic dificil al Războiului Rece îi făcea pe angajaţii ambasadelor străine de la Bucureşti să fie extrem de atenţi la publicaţiile istorice. În anul 1980 diplomaţii britanici din România încercau să descifreze relaţiile româno-maghiare prin prisma unor articole care tratau teme medievale, după cum o dovedeşte o serie de documente, declasificate recent la Londra. Şi nu numai diplomaţii britanici erau interesaţi de istoriografia română: sovieticii urmăreau şi ei publicaţiile istorice, şi chiar reacţionau oficial. Anul 1980 a fost unul fierbinte pentru „frontul istoriografic“, deoarece se pregătea intens cel de-al XV-lea Congres Internaţional de Ştiinţe Istorice, care s-a desfăşurat la Bucureşti între 10 şi 17 august.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.