BRĂTIENII ŞI CTITORIILE ROMÂNIEI MODERNE

Se cuvine să facem să retrăiască personalităţile iluştrilor noştri prim-miniştri Ion C. Brătianu şi Ionel I.C. Brătianu, amintind şi o parte dintre lucrările monumentale pe care ni le-au lăsat moştenire. Am convingerea că astăzi, când societatea românească se confruntă cu atâtea probleme, avem nevoie de „istorie ca de aer“. Căci istoria ne dă „doctoria următoare: să se părăsească pe dată de risipă, de intrigi, de certe ambiţioase, de apăsări şi să se pună mereu pe muncă, pe economie, pe fapte bune şi pe învăţătură“.

Şi noi ce facem astăzi? Am redus predarea istoriei în programa şcolară la o oră pe săptămână. Cei care întocmesc curricula de Istorie (oricum schematică şi neatractivă) motivează numărul mic de ore prin aceea că nu vor să încarce memoria elevilor. Oare cunoaşterea Istoriei ţării este un motiv de stres? Ca să nu mai vorbesc că, recent, a fost suprimată şi singura oră dedicată săptămânal istoriei din programul televiziunii naţionale.

Creăm astfel omul modern – comuniştii au vrut omul nou – fără modele, fără învăţăminte, care ajunge să fie suficient, specialist, intolerant şi care nu poate „zidi ceva trainic cu pustiul pe care îl poartă în suflet“ cum spunea Gabriel Ţepelea, într-o conferinţă la Ateneul Român.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.