BUCUREŞTII ŞI RĂZBOIUL CRIMEII (1853-1856)

S-au împlinit, în luna iunie a anului trecut, 160 de ani de la declanşarea conflictului dintre Imperiul Rus şi Imperiul Otoman, sprijinit de Anglia şi Franţa. Pentru români el a fost important. La Paris, la încheierea păcii, s-a pus pentru prima dată, într-un cadru internaţional, problema unirii Ţării Româneşti cu Moldova, care se va realiza trei ani mai târziu, la 24 ianuarie 1859.

Războiul Crimeii a început prin ocuparea celor două Principate de către trupele ruse, în luna iunie a anului 1853. Mulţi dintre ofiţerii ruşi aflaţi atunci la Bucureşti au lăsat descrieri ale oraşului, folosite de N. Iorga în Istoria românilor prin călători străini sau de Paul Cernovodeanu în Istoria Bucureştilor prin călători străini, rămasă în manuscris (se află la Muzeul Municipiului Bucureşti).

Dar oraşul acelei vremi a atras atenţia şi altor călători, oameni de cultură şi jurnalişti. Am selectat câteva fragmente din însemnările lor.

Patrick O’Bren, gazetar englez, a sosit în Principate în timpul ocupaţiei ruseşti, în toamna anului 1853, când ţara sa era în război cu Rusia. El scria: „Bucureştii apar ca un oraş foarte frumos, ce posedă aproape 300 de biserici, dintre care două sau chiar mai multe cu turle foarte înalte. Multe edificii publice sunt încoronate de turnuleţe şi cupole acoperite; oraşul are aproape aceeaşi suprafaţă cu Parisul. O treime din oraş este acoperită de grădini. Cel mai bun hotel este «Hotel de France» (situat pe Podul Mogoşoaiei). Preţul unei camere, cu gustarea de dimineaţă, este de patru taleri pe zi. Chiriile locuinţelor sunt foarte ridicate, dar alimentele sunt mai ieftine. Casele – rar sunt mai înalte de două etaje. Acestea se află pe străzile principale. Din cauza cutremurelor care l-au zguduit, casele sunt joase“.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste. Salvează legătura permanentă.