COMISIA MIXTĂ A PRUTULUI

Este o instituţie mai puţin cunoscută. A funcţionat între anii 1870-1918 şi a avut rolul de a reglementa navigaţia pe râul Prut. Era formată din statele riverane: Austro-Ungaria, Rusia şi România. Înfiinţarea Comisiei Mixte a Prutului (C.M.P.) s-a integrat unei mai ample politici de liberalizare a navigaţiei pe râuri şi fluvii pentru comerţ. În urma revoluţiei industriale, cursurile de apă navigabile au căpătat o importanţă foarte mare pentru transporturile de materii prime şi produse finite.

În Europa s-a pus prima oară problema liberalizării unui râu în 1784. Scheldt (în germană) sau Escaut (în franceză) izvora din Ţările de Jos austriece (fiinţează din 1714 până în anul 1795 şi cuprind Luxembourg şi Belgia) şi se vărsa în Oceanul Atlantic prin Olanda. În anul 1784, împăratul Iosif al II-lea i-a invitat, la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe, pe reprezentanţii Statelor Generale Olandeze, pentru a obţine dreptul de liberă navigaţie pe Scheldt pentru locuitorii Ţărilor de Jos austriece. Statele Generale Olandeze au refuzat propunerea, iar în anul următor au cerut medierea Franţei sau a Marii Britanii. În urma medierii de către Franţa a respectivului diferend, Iosif al II-lea a renunţat la pretenţiile sale, în schimbul unei importante sume de bani.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din aprilie 2013 (553). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.