DORIA SHAFIQ, EROINA FEMINISMULUI ÎN EGIPT

După „primăvara arabă“, prea puţini egipteni şi-au adus aminte de femeia-revoluţionar a anilor ’50, cea care a condus mişcarea de eliberare a femeilor egiptene. Lupta sa a avut rezultate imediate, femeile din Egipt primind drepturi constituţionale: de a alege şi de a fi alese.

Doria s-a născut în 1908 la Tanta, o localitate din Delta Nilului. A învăţat la Şcoala Misiunii franceze, unde a fost una dintre elevele strălucite, primind recomandări pentru a-şi continua studiile în străinătate. S-a numărat printre primele tinere cu bursă la Sorbona.

Cu o inteligenţă vie şi de o frumuseţe aparte, Doria Shafiq a fost repede remarcată. După licenţă, a continuat cu doctoratul. Teza sa a surprins prin noutate şi îndrăzneală – Femeia în islam. Prezenta argumentat egalitatea femeii în islam, demonstrându-şi afirmaţiile cu interpretări ale textelor islamice fundamentale.

Povestea romantică dintre doi tineri studenţi egipteni ce şi-au unit destinele la Paris a făcut vâlvă la Cairo. Mariajul său parizian cu Nour Ragai, un tânăr student la Drept, a fost un act de curaj, blamat de o societate în care căsătoriile erau aranjate de familie. Rodul acestei iubiri au fost două fiice: Aziza şi Gehane.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste. Salvează legătura permanentă.