FABRICAREA ŞTIINŢIFICĂ A „POPORULUI MOLDOVENESC“ (2)

Faptul că elaborarea Istoriei Moldovei se făcea la comandă, fiind vorba de o urgenţă pentru propaganda ideologică, este demonstrat de ritmul impus şi strict monitorizat în realizarea ei. În martie 1948, Biroul C.C. al P.C.(b)M. discuta deja problema Cu privire la planul editării manualului de istorie a Moldovei, aprobând planul desfăşurat al sintezei.

Aceasta nu era altceva decât un produs tipic al erei staliniste târzii, deoarece urma o schemă extrem de simplificată şi trăda absenţa completă de studii ştiinţifice asupra istoriei Moldovei. Singurele surse la care se făceau referiri erau clasicii marxism-leninismului şi lucrările lui Stalin. Sinteza era plină de declaraţii categorice despre evenimentele din trecut, bazate pe unele însemnări ale lui Lenin.

Versiunea mitului moldovenesc al etnogenezei presupunea că valahii – geto-dacii romanizaţi care au trăit în regiunea dintre Nistru, Dunăre şi Carpaţi – s-ar fi contopit cu populaţia slavă indigenă. Astfel încât, unirea unei părţi a valahilor cu slavii de sud a dus la etnogeneza românească (sau valahă), iar unirea altei părţi a valahilor cu slavii de răsărit a produs etnogeneza moldovenească.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din aprilie 2013 (553). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.