HISTORY THROUGH ART

HISTORY THROUGH ART

Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate (REMS) începe recrutarea pentru proiectul interdisciplinar Sound in the Silence. Ca în fiecare an profesori şi tineri din patru ţări se întâlnesc într-unul dintre locurile Europei marcate de istoria secolului XX. Ediţia a cincea de anul acesta a proiectului organizat în colaborare cu asociaţia MOTTE din Hamburg va avea loc la Locul de Avertizare şi Memorie Ravensbruck.

Sound in the Silence este un proiect educaţional interdisciplinar, al cărui scop principal constă în familiarizarea elevilor de liceu cu aspectele dificile din trecutul european într-un mod care să corespundă sensibilităţii lor emoţionale. Participanţii, sub îndrumarea artiştilor si a educatorilor, vor vizita locurile memoriei, în care vor face cunoştinţă cu anumite teme alese din istoria totalitarismelor în Europa Centrală şi de Est. Spectacolul pregătit la încheierea proiectului va împreuna diferite genuri de artă. Impresiile şi sentimentele legate de vizitarea locurilor memoriei îşi vor găsi expresia în mesajul artistic.
Profesorii selectaţi în cadrul recrutării vor forma grupuri a câte şapte elevi. Ei vor avea ocazia să petreacă opt zile la Memorialul de la Ravensbruck, să facă cunoştinţă cu istoria lui şi să creeze un spectacol, care va fi imortalizat într-un film documentar. Tema principală a ediţiei de anul acesta va fi arta lagărului, manifestările şi rolul, pe care le-a jucat.

REMS va suporta toate cheltuielile legate de participarea la proiect. Una dintre condiţiile de participare este cunoaşterea limbii engleze cel puţin la nivelul B2.
Aşteptăm aplicaţiile voastre până pe 10 mai 2017.

Regulamentul recrutării: http://soundinthesilence.enrs.eu/page/?p=763

Formularul aplicării: http://bit.ly/2lKefgf

Prima ediţie a Sound in the Silence a avut loc pe terenul fostului lagăr de concentrare Neuengamme, a doua la Borno Sulinowo, a treia în Gdansk şi împrejurimi. Motivul principal al celei de-a patra ediţii, organizată în anul 2016, au fost diferitele forme de rezistenţă şi opunere. Proiectul, la care au participat elevi din Germania, Polonia, Slovacia şi Ungaria, a început la Oswişcim, şi s-a încheiat în munţii slovaci, la Terechova nu departe de Zilina. Informaţii detaliate legate de idea proiectului, de ediţiile precedente şi organizatori sunt accesibile pe site-ul www.soundinthesilence.enrs.eu

Reţeaua Europeană Memorie si Solidaritate este o acţiune internaţională, al cărei scop este cercetarea, documetarea si diseminarea cunoştinţelor pe tema istoriei Europei secolului XX si a modurilor ei de comemorare luându-se în vedere în special perioadele de dictatură, războaie şi rezistenţă socială împotriva subjugării. Membrii reţelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi România, iar în organismele ei consultative sunt prezenţi pe lângă aceştia reprezentanţii Austriei, Cehiei şi Letoniei.

www.soundinthesilence.enrs.eu

www.enrs.eu

Coordonatoarea proiectului:
Weronika Kann
Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate e-mail: weronika.kann@enrs.eu, tel: +48 22 395 76 11
Contact pentru mass-media:
Agnieszka Mazur-Olczak
Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate
e-mail: agnieszka.olczak@enrs.eu, tel: +48 22 39 57 604

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.