ROMÂNIA INTERBELICĂ ÎN FOTOGRAFIILE LUI IOSIF BERMAN

Iosif Berman, fotograful lumii româneşti interbelice, a fost numit de contemporani „decanul fotoreporterilor români“, „omul cu o mie de ochi“, „vânătorul de nori“. Despre viaţa şi activitatea lui Iosif Berman s-au organizat doar două expoziţii, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (1997) şi Muzeul Municipiului Bucureşti (2003).

După 10 ani, Muzeul Naţional Cotroceni organizează, în cursul lunii septembrie, o expoziţie cu fotografii din colecţiile Bibliotecii Academiei Române, Bibliotecii Naţionale a României, Muzeului Municipiului Bucureşti, Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“. Acestora li se alătură colecţia Luiza Berman, fotografii inedite de familie, oferite spre expunere Muzeului Naţional Cotroceni, prin amabilitatea doamnei Adina Ştefan.

Iosif Berman s-a născut la 17 ianuarie 1890 în Bucovina, la Burdujeni, lângă Suceava, într-o familie de evrei. Tatăl său, David Berman a fost erou al Războiului de Independenţă, pentru vitejia sa primind din partea domnitorului Carol I, prin Decret Regal, cetăţenia română. Nu se ştie cum a învăţat Berman să fotografieze, dar se pare că, încă de pe vremea când urma liceul la Suceava, a stat pe lângă fotografii ambulanţi din oraş sau a frecventat atelierele fotografice.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.