Simpozionul anual de istorie si civilizatie bancara Cristian Popisteanu

Editia a XXVI-a, 24 aprilie 2018, Bucureşti

Marţi, 24 aprilie 2018, în Sala „Mitiţă Constantinescu“ a Băncii Naţionale a României, s-au desfăşurat lucrările ediţiei a XXVI-a a Simpozionului organizat anual de Banca Naţională a României şi Fundaţia Culturală Magazin Istoric. În anul Centenarului, comunicările prezentate au abordat marile momente ale anului 1918; unirea Basarabiei cu ţara-mamă (27 martie), a Bucovinei (28 noiembrie) şi a Transilvaniei (1 decembrie). S-a evidenţiat contribuţia Băncii Naţionale a României la sprijinirea întregului efort de război al României, în condiţiile în care instituţia era în acele vremuri una particulară. Împrumuturile acordate statului de Banca Națională în perioada 1914 – 1918 au acoperit o treime din datoria publică a României. Două comunicări susţinute de participanţi din străinătate au înfăţişat probleme cu care s-a confruntat România reîntregită în perioada interbelică pentru a-şi apăra suveranitatea naţională asupra teritoriului. Prezentarea este aici.

Editia a XXV-a, 26 aprilie 2017, Bucureşti

A XXV-a ediţie a Simpozionului de istorie şi civilizaţie bancarã „Cristian Popişteanu“ are ca temã Banca Naţionalã a României şi Primul Rãzboi Mondial – Anul 1917. Este o ediţie aniversarã. Ea aratã cã am reuşit sã facem din Simpozionul „Cristian Popişteanu“ un proiect cultural de duratã. Marcãm cu aceastã ocazie un secol de la anul cel mai greu al României în Primul Rãzboi Mondial, dar şi împlinirea a: 137 de ani de la înfiinţarea Bãncii Naţionale a României, prin Legea pentru înfiinţarea unei bãnci de scompt şi circulaţiune, publicatã în Monitorul Oficial din 17/29 aprilie 1880; 150 de ani de la adoptarea sistemului monetar modern al României şi a leului ca monedã naţionalã; 50 de ani de la apariţia numãrului 1/1967 al revistei Magazin istoric. Prezentarea este aici.

Ediţia a XXIV-a, 6 aprilie 2016, Bucureşti

Miercuri, 6 aprilie 2016, la Banca Nationala a Romaniei, in Sala Mitita Constantinescu, s-a desfasurat editia a XXIV-a a Simpozionului de istorie si civilizatie bancara “Cristian Popisteanu”, cu tema Banca Națională a României și Primul Război Mondial. Simpozionul este organizat anual de Banca Nationala a Romaniei si Fundatia Culturala Magazin Istoric. Prezentarea este aici.

Ediţia a XXIII-a, 16 aprilie 2015, Bucureşti

Joi, 16 aprilie 2015, în Sala „Mitiţã Constantinescu“ a Bãncii Naţionale a României, s-au desfãşurat lucrãrile unei noi ediţii, a XXIII-a, a Simpozionului organizat anual de Banca Naþionalã a României şi Fundaţia Culturalã Magazin Istoric. Prezentarea este aici.

Ediţia a XXII-a, 7 mai 2014, Bucureşti

Cristian Popișteanu – ziarist și istoric

Ediţia a XXI-a, 29 aprilie 2013, Bucureşti

Aurul in istoria Bancilor Centrale

Ediţia a XX-a, 25 aprilie 2012, Bucureşti

Marea criza economica din 1929-1933