TREI POVEŞTI ADEVĂRATE DESPRE AUR

Bună dimineaţa, doamnelor şi domnilor! Bine aţi venit la Banca Naţională. Îmi face plăcere să deschid al XXI-lea simpozion de istorie şi civilizaţie bancară „Cristian Popişteanu“. Tema este incitantă: aurul în istoria Băncilor Centrale. Simpozionul este dedicat împlinirii a 133 de ani de la înfiinţarea Băncii Naţionale.

În urmă cu 133 de ani, a fost semnat practic actul de naştere al instituţiei noastre, când s-a publicat în Monitorul oficial al României Legea privind înfiinţarea unei Bănci de scompt şi circulaţiune. Între măsurile pregătitoare în relativ lungul efort de înfiinţare a unei Bănci Naţionale în România, vă amintesc Legea biletelor ipotecare din 1877. Această lege, care a ajutat în mare măsură la finanţarea războiului de independenţă, avea un articol ce prevedea că guvernul va fi dator să elaboreze un proiect de lege pentru înfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune. Atunci, în 1877, neavând acces pe pieţele internaţionale ca să obţină un împrumut şi având nevoie de resurse serioase pentru finanţarea efortului de război, guvernul român a realizat cât de importantă este o instituţie financiară naţională.

La sfârşitul lui februarie 1880, Brătianu a depus în Parlament proiectul Legii constitutive a Băncii Naţionale a României, concretizând practic politica economică naţională prin noi înşine. Banca nou înfiinţată avea capital mixt (două treimi capital privat şi o treime capital de stat) şi monopolul emisiunii monetare. Brătianu şi-a urmat îndeaproape lozinca: Îndrăzneală în cele bine chibzuite. Susţinut de amicii săi politici cei mai devotaţi, între care se număra şi Eugeniu Carada, Brătianu a condus acţiunea aproape ca pe o luptă pe front, atrăgând opoziţia de partea sa. Astfel, în expunerea de motive a legii se spune că România va dobândi instituţiunea unei Bănci Naţionale prin propunerea guvernului conservator (întrucât propunerea iniţială a fost a conservatorilor) şi prin străduinţele şi sforţările partidului şi guvernului liberal. Tot în expunerea de motive se preciza că întregul sistem al organizării şi administrării Băncii Naţionale a României atât principiile constitutive, cât şi mecanismul funcţionării ei au fost preluate din Legea organică a Băncii Naţionale a Belgiei.

Acest articol a apărut în numărul din iunie 2013 (555). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.