25 de ani de la Caderea Comunismului in Europa

fredom_express_logo

INFORMAȚIE DE PRESĂ
Varșovia, 16 mai 2014

Inaugurăm campania socio-educativă internațională
„Freedom Express”!
Gdańsk – Varșovia – Budapesta – Timișoara – Șopron – Bratislava – Praga – Berlin

EXPRESS YOUR FREEDOM!
Acum douăzeci și cinci de ani, când în Europa Centrală și de Est se ridica cortina de fier […], una după alta, țările se lepădau de regimul utopic, care în practică se adeverea a fi un adevărat eșec. Nu l-au schimbat cu nesiguranța, care este alăturată atât de des cu libertatea proaspăt recăpătată […], ci au intrat pe un drum real către o altă „lume ideală” – a Uniunii Europene. Pentru toate aceste țări a fost o întoarcere acasă, o unire cu patria apuseană, după o despărțire provocată nu atât de o identitate crăpată, ci de o situație politică trecătoare.[..].
Oana Popescu, Global Focus Center, România

fredom_express_1O călătorie a tinerilor artiști pe urmele evenimentelor, care au schimbat fața Europei, turneul expoziției în aer liber, care prezintă diferitele drumuri către libertate precum și viziunea alternativă a Toamnei Popoarelor pe Facebook – acestea sunt numai câteva elemente ale campaniei socio-educative „Freedom Express”, pe care o inaugurăm astăzi.
La realizarea manifestărilor Rețelei Europene Memorie și Solidaritate participă ministerele culturii împreună cu cele mai importante instituții care se ocupă de istoria secolului XX în Polonia, Germania, Ungaria, Slovacia precum și în România și Cehia.

După 25 de ani de la spectaculoasele evenimente, care au condus la căderea comunismului în Europa, organizatorii campaniei pun din nou întrebări referitoare la aceste momente cruciale. Ei le prezintă tinerilor, cum arăta lumea de ambele părți ale cortinei de fier și îi întreabă pe tinerii europeni, ce a mai rămas, după părerea lor, din spiritul de comuniune și solidaritate din anul 1989.

De pe ce peron spre Europa ?
Un grup de desenatori de grafitti aleargă spre un tren care stă în apropierea peronului. Încep să deseneze pe un vagon cu ajutorul spray-ul scene de acum 25 de ani: Tadeusz Mazowiecki depunând jurământul în calitate de premier al Poloniei, convorbirile Mesei Rotunde, Vaclav Havel ținând un discurs către cei adunați în Piața Vaclav, tăierea sârmei ghimpate de la frontiera dintre Ungaria și Austria, arderea steagurilor în România. În final, trenul pleacă, iar unul dintre băieții cu glugă se întoarce spre cameră și trasează pe ecran harta Europei împreună cu traseul – din Gdańsk, prin România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania până în capitala Europei – Bruxelles.

fredom_express_2În acest fel, cu ajutorul acestui clip promoțional organizatorii campaniei îi îndeamnă pe tineri să participe la o călătorie de două săptămâni (29 august – 14 septembrie) prin cele șase țări ale fostului bloc estic. Programul expediției cuprinde acțiuni de street-art, jocuri de teren, întâlniri cu membrii opoziției anti-comuniste precum și filmări comune și crearea unui blog. Pentru a ajunge în echipa căutătorilor de urme ale perioadei de transformare din Europa, trebuie să participați la procesul internațional de recrutare, care durează până la finele lunii iunie (regulamentul de recrutare și formularul de participare pot fi accesate pe adresa: www.freedomexpress.enrs.eu)

– Căutăm douăzeci de tineri deosebiți, cu aceeși vârstă ca și libertatea (18-28 ani), creativi, curioși și plini de pasiune, atât artiști, persoane implicate în activități sociale, cât și studenți ale diferitelor facultăți cu profil umanist – explică Directorul Secretariatului Rețelei Europene, Rafał Rogulski. – Vor fi evaluate lucrările trimise, referitoare la evenimentele din 1989, justificarea candidaților precum și reușitele lor de până acum – adaugă el. Candidații vor fi evaluați de către un juriu internațional, în cadrul căruia au primit invitația de participa printre alții: Krzysztof Czyżewski – scriitor, traducător și editor, directorul Centrului „Pogranicze – la granița – artelor, culturilor, popoarelor” din Sejny, Michał Murin – artist-performer din Slovacia, Catherine Hug – critic de artă și curator, colaboratoare permanentă a Kunsthalle Wien din Viena și Lia Perjovschi – artistă din domeniul artelor vizuale din România. Exepdiția va fi însoțită în permanență de o echipă de filmare, care va documenta activitatea participanților, experiențele lor de la întâlnirile cu martorii istoriei și emoțiile din timpul vizitelor în locurile comemorative.

Nu doar libertatea cuvântului
În afară de tinerii artiști va călători prin Europa și o expoziție multimedia, care va prezenta diferitele drumuri către libertate în Europa Centrală și de Est. Pentru prima oară ea va fi prezentată deja în luna septembrie, pe rând, în Varșovia, Budapesta și Berlin. În cadrul unei instalații construite din opt blocuri spațioase vor fi prezentate fotografii, documente precum și alte materiale istorice din anii 1939-1991, cu un accent deosebit pe evenimentele legate de anul 1989. Expoziția va fi găzduită în mai multe țări europene în următorii doi ani, iar versiunea ei virtuală va putea fi accesată de asemenea pe pagina de internet a campaniei.

Despre 1989 în artă, adică: www.freedomexpress.enrs.eu
Alături de campania „Freedom Express” va fi inaugurată în mod special și o pagină de internet în limba engleză, dedicată transformărilor anului 1989 în Europa. Acolo vor putea fi găsite nu numai informații detaliate despre recrutarea la proiect, dar și un calendar al evenimentelor din anii 1989-1993, prezentarea celor mai importante figuri din perioada transformărilor, interviuri cu martorii istoriei, analize actuale ale influenței transformărilor asupra Europei contemporane realizate de către istorici, politologi și sociologi din diferite țări, dar chiar și texte despre motive ale Toamnei Popoarelor în cinematografie, muzică sau literatură.

Comunismul cade pe Facebook!
„Made in 89” este un profil, prin intermediul căruia organizatorii campaniei încearcă să răspundă la întrebarea: Ce s-ar fi întâmplat, dacă în 1989 ar fi existat Facebook-ul? „Pe viu”, în vremurile când comunismul cădea în Europa , eroii fictivi povestesc aici cum au decurs transformările democratice în Polonia, Ungaria, Cehoslovacia de atunci, România, RDG și în fostele republici sovietice. Noul fanpage se adresează în primul rând celor, pentru care realitatea convorbirilor controlate, a lactobarurilor și a celor doar două canale ale televiziunii alb-negre sunt lucruri pe care le cunosc numai din povești.
Vă invităm pe: www.facebook.com/madeineightynine

Organizator principal: Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate

Co – organizatori: Centrul Național al Culturii, Fundația pentru Cercetare asupra Dictaturii a Partidului Socialist al Unității Germane (SED), Institutul de Cercetare a Istoriei Transformației din Budapesta

Parteneri strategici: Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (Polska), Ministerul de Externe (Polonia), Autoritatea Reprezentantului Guvernului Federal pentru Cultură și Mass-media (Germania), Ministerul Resurselor Umane (Ungaria) Miisterul Culturii (Slovacia)

Parteneri: Europeana (Olanda), Institutul Memoriei Naționale (Slovacia), Muzeul Național din Praga (Cehia), Fundația Forum 2000 (Cehia), Biblioteca Václav Havel (Cehia), Institutul Memoriei Naționale (Polonia), Centrul European al Solidarității (Polonia), Centrul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (România)

Date de contact pentru mass-media:
Małgorzata Feusette-Czyżewska, Public Relations Manager, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate e-mail: malgorzata.feusette@enrs.eu, tel. 22 891 25 08, tel. +48 508681806

Rețeau Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) este o rețea internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și popularizarea cunoștiințelor despre istoria Europei în secolul XX și modalitățile de comemorare ale acesteia, punându-se accentul mai cu seamă pe prezentarea perioadei dictaturilor, a războaielor și a revoltelor sociale împotriva lipsei de libertate. Membrii Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria , la care va adera în mai 2014 și România. Austria și Cehia au statut de observatori. Informații detaliate puteți găsi la: www.enrs.eu
www.facebook.com/enrs.eu

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.