În anii ’70, în Clubul de la Roma, savantul american de origine română Nicholas Georgescu-Roegen (Magazin istoric, nr. 4/1999) atrăgea atenţia în legătură cu concluziile care se conturau în cadrul Clubului privind epuizarea resurselor. El a apelat atunci la legenda lui Prometeu şi a sugerat oamenilor care conduceau ţările în acel moment să se gândească la un al treilea Prometeu, adică să găsească o alternativă la ceea ce ar putea să însemne epuizarea acestor resurse.
În intervenţia mea, în continuarea celor spuse de domnul preşedinte Emil Constantinescu, punctez câteva lucruri despre zăcămintele nemetalifere, adică despre minerale industriale (cuarţ, sulf, grafit, sare, baritina, talc etc.) și roci utile (nisipuri, calcare, tufuri, granite, bazalte, marmura) cu o largă utilizare în multe domenii din economia unei țări.
Nisipurile, aparent banale, au o extrem de largă utilizare. Nisipul cuarţos nu este utilizat doar în industria sticlei. Industria electonicii si a IT-ului nu mai este de conceput fără acest dioxid de siliciu. Tot granulele de curaț stimuleaza curgerea gazelor naturale prin sistemul de pori din colectoarele naturale (vezi utilizarea lui în producția gazelor de șist). Alături de resursele nemetalifere, compușii minerali metalici (galena, blenda, calcopirita, magnetitul) stau la baza obtinerii concentratelor de Pb, Zn, Cu, Fe.
Acest articol a apărut în numărul din iunie 2013 (555). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.