COMUNICAT DE PRESĂ
Așezămintele Brâncovenești: 1835-2015
În perioada 15 septembrie – 15 noiembrie Asociația Istoria Artei desfășoară proiectul cultural „Așezămintele Brâncovenești: 1835-2015” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea III/2015 Patrimoniu cultural material.
Proiectul vizează reconstituirea istoriei Așezămintelor Domniței Bălașa și Brâncovenești, a căror moștenire a dăinuit din veacul al XVIII-lea până la 1984-1985. Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la crearea Așezămintelor Brâncovenești, dar și 30 de ani de la demolarea spitalului.
Biserica (1742-1744), Azilul de văduve, femei bătrâne și sărace și Scoala primară de băieți (înființată în 1745) se constituie intr-o prima ctitorie, la inițiativa Domniței Bălașa Brâncoveanu Lambrino.
Spitalul Brâncovenesc rămâne unul dintre complexele sanitare și filantropice model ale secolelor al XIX-XX-lea, fiind construit de Josef Hartl între 1835-1838 la cererea Saftei Brâncoveanu, extins ulterior în 1842, 1855-1857 și refăcut la începutul secolului al XX-lea.
În perioada 1838 – 1842 Biserica Domnița Bălașa este construită din nou de Băneasa Safta Brâncoveanu, în stil neo-gotic, probabil tot de Josef Hartl, fiind pictată de Nicolae Polcovnic; căzută în ruină în perioada 1870-1880, este demolată în 1881. Perioada de glorie a lăcașului de cult datează din 1880 – 1885, odată cu rectitorirea Bisericii Domnița Bălașa (singura clădire existentă și astăzi, din întregul complex). Planurile li se datorează arh. Alexandru Orăscu, arh. Carol Beniș și arh. Fr. Hartmann, care au fost avizați de arh. Lecomte de Nouy. Antrepriza i-a aparținut lui Dobre Nicolau sub coordonarea arh. Carol Beniș.
Proiectul vizează mai multe componente de valorificare a patrimoniului: cercetarea de arhivă a fondurilor legate de Așezămintele Brâncovenești, etapa de reconstituire digitală a clădirilor complexului spitalicesc, susținerea a 3 conferințe, organizarea unui tur ghidat în zona Unirii și la Biserica Domnița Bălașa, organizarea de ateliere pentru elevi în școlile bucureștene, tipărirea unei broșuri și a unui pliant și distribuirea lor gratuită, publicarea de articole și organizarea unei expoziții cu reconstituirile virtuale realizate.
Echipa proiectului: istoric de artă Oana Marinache (coordonator), urbanist Andrei Popescu, istoric Alina Havreliuc, fotograf și grafician Cristian Gache, doctorand arh. Andrei Răzvan Voinea, comunicare Gabriela Ristea, responsabil financiar Roxana Alina Istudor
Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Ordinul Arhitecților din România, Centrul cultural „Palatele Brâncovenești” Mogoșoaia, Muzeul Municipiului București, Casa de cultură „Friedrich Schiller”, Bucureștii Vechi și Noi, Orașul lui Bucur, Idei Urbane, Bucureștiul Meu Drag, Analiza istorico-arhitecturală, Logotype
Prezentarea și comunicarea se vor realiza prin:
http://asezamintelebrancovenesti.blogspot.ro/
https://www.facebook.com/events/176859215980511/