Poveștile din București continuă și în luna martie.
Vă invităm luni, 19 martie, de la ora 19 la conferința istoricului Filip-Lucian Iorga,
Bucureștii sub ocupație, Mărturii inedite din primul război mondial
Conferința va avea loc la FotoCabinet, strada Lipscani, nr. 41, în aceeași locație în care funcționează și Muzeul Micului Paris.
”Vom evoca împreună câteva personalităţi care mi-au povestit experienţele lor de copii, din timpul Primului Război Mondial:
• istoricul de artă Barbu Brezianu, născut în 1909, într-o familie boierească cu rădăcini moşneneşti, înrudită cu poetul Alexandru Macedonski şi cu istoricul Grigore Tocilescu;
• doctorul Corneliu Axentie, urmaşul viteazului paşoptist Axente Sever;
• Profira (Rica) Stoicescu, născută Botez, în 1904, bună prietenă cu Mircea Eliade în timpul facultăţii şi menţionată de acesta în memorii, cu numele de „R”, ca una dintre marile lui iubiri.
Iar pe firul genealogiei Profirei Botez ne vom întâlni şi cu un jurnal încă inedit, intitulat Moi, toute entière, care evocă, printre altele, şi atmosfera din Bucureştiul ocupat de trupele Puterilor Centrale. Este vorba despre jurnalul manuscris al pianistei Ana Stoicescu, născută la 10 iulie 1887. Un carnet cu 252 de pagini scrise citeţ, de mână, cu creionul negru, în limbile franceză şi română, în perioada 14 ianuarie 1909-15 iunie 1946.
Ne vom aminti de idealurile patriotice, dar şi de momentele care îl umanizează pe „duşman”, îl vom vedea pe înfricoşătorul Mackensen, vom trece prin iarna grea 1916-1917, vom suferi de foame şi de frig, ne vom revolta, vom deznădăjdui şi vom fi victorioşi alături de oameni pentru care Primul Război Mondial şi Marea Unire nu au fost simple abstracţiuni istorice, ci părţi esenţiale din vieţile lor. (Filip-Lucian Iorga)
Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile. Conferința va fi transmisă live și pe pagina de Facebook Perspektiva.
Va asteptam cu drag!