Cartare prin metode fotogrametrice în situl arheologic Sultana-Malu Roșu

Bucureşti, 16.06.2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Conferinţa ştiinţifică

Cartare prin metode fotogrametrice în situl arheologic Sultana-Malu Roșu

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează conferința ştiinţifică intitulată Cartare prin metode fotogrametrice în situl arheologic Sultana-Malu Roșu, ce face parte din seria de conferinţe publice dedicate expoziţiei „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”.

În cadrul conferinţei vor susţine prezentări următorii specialişti: dr. Adrian Trifan, drd. Mihai Florea, drd. Ionela Crăciunescu și dr. Cătălin Lazăr.

Evenimentul va avea loc joi, 18 iunie 2015, cu începere de la ora 11:00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei, nr. 12. Accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situată în Strada Poștei (corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul). Intrarea la eveniment este gratuită.

Situl de la Sultana-Malu Roșu reprezintă unul dintre cele mai importante șantiere arheologice sistematice ale Muzeului Național de Istorie a României. Cercetările interdisciplinare de aici cuprind diverse direcții de studiu moderne (arheologie, antropologie, arheozoologie, sedimentologie, carpologie, palinologie etc.), în cadrul acestora metodele de topografie aplicată și GIS ocupând un loc important.

Abordarea metodelor fotogrametrice în situl de la Sultana-Malu Roșu a debutat în anul 2007 când s-au prelevat o serie de imagini digitale, care ulterior au fost procesate împreună cu datele topografice. Astfel, în locuința 5 s-au realizat imagini scalate a unor mici suprafețe din cadrul săpăturii arheologice. Era vorba de suprafețe ce nu depășeau 2 mp. Imaginile erau prelevate de la cca 1,5-1,8 m înălțime și aveau drept scop surprinderea in situ a unor situații speciale din momentul săpăturilor arheologice. Ulterior metoda a fost extinsă în cadrul necropolei, aproape toate mormintele de la Sultana-Malu Roșu fiind investigate și prin metoda fotogrametrică. Acest lucru a permis includerea datelor într-un GIS, precum și analizarea mai multor aspecte cu tehnici specifice GIS-ului, rezultatele fiind prezentate în mai multe rânduri la conferințe și în articole de specialitate, din țară și străinătate.

Datorită avansului tehnologic înregistrat în domeniul dronelor (vehicule aeriene fără pilot), domeniul fotogrametric a înregistrat o evoluție rapidă. Platforma de zbor asigură stabilitate și control, astfel se pot prelua imagini clare lipsite de blur. Zborurile sunt efectuate de la înălțimi mici și astfel se pot genera ortofotoplanuri și modele tridimensionale cu rezoluție centimetrică sau chiar milimetrică. Tehnologia fotogrametrică cu imagini preluate din dronă este utilizată în prezent inclusiv în domeniul arheologic. Societatea comercială Total Survey în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României a efectuat un studiu de caz pentru cartarea prin metode fotogrametrice a sitului arheologic Sultana-Malu Roșu, în toamna anului 2014.

În cadrul conferinței vor fi prezentate echipamentele și soluțiile software utilizate, etapele procesului de prelucrare, precum și rezultatele prelucrărilor fotogrametrice efectuate.

Conferinţa reprezintă un eveniment conex al expoziţiei „Radiografia unei lumi dispărute. Privind înapoi spre trecut: Sultana-Malu Roşu, o aşezare preistorică de acum 6 000 de ani”, deschisă în Holul Central al muzeului, în perioada 13 mai – 31 decembrie 2015, putând fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00 – 18:00 (orar de vară), respectiv 09:00 – 17:00 (orar de iarnă).

20150618_mnir

***

Condiţiile de acces pentru participarea la conferinţă sunt următoarele:

• accesul se va face prin intrarea B a muzeului, situată în Strada Poștei;
• intrarea la eveniment este gratuită;
• accesul specialiştilor se face pe baza invitaţiei transmise de către muzeu;
• accesul reprezentanţilor mass-media se face pe bază de confirmare transmisă pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com;
• publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com.

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.