Concerte de muzică clasică în satele medievale din Transilvania
Comunicat de presă 14 septembrie 2016
În această perioadă, publicul spectator și din mediul online este invitat să descopere istoria satelor medievale din Transilvania prin rezonanța muzicii clasice.
După un itinerariu concertistic susținut în spații de patrimoniu precum Casa Cesianu – Filipescu din București, Cetatea Râșnov, Biserica fortificată din Cloașterf (Mureș), Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dimitru Furnică – Minovici din București”, proiectul „Arts District is Here” va ajunge la Conacul Apafi din Mălâncrav și la Biserica fortificată din Alma Vii.
Program:
Joi, 15 septembrie – Mălăncrav, Conacul Apafi, secolul al XV-lea
(eforturi de restaurare depuse de Mihai Eminescu Trust, cu patronajul Prințului Charles)
Ora 18:00
Duo Cello Jaya
(violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian)
Vineri, 30 septembrie – Alma Vii, Biserica fortificată, secolul al XIV-lea
(eforturi de restaurare depuse de Mihai Eminescu Trust alături de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural)
Ora 18:00
Cvartetul Solartis
Cvartetul Solartis
Toate concertele vor fi transmise în direct pe www.EnjoyTV.ro și ulterior vor lua forma unei emisiuni culturale moderate de Sebastian Gheroghiu, disponibilă pe site-ul amintit.
Despre satul Mălâncrav
Satul Mălâncrav din județul Sibiu este atestat documentar încă din anul 1305. În anul 1340 a intrat în posesia familiiei nobiliare Apafi. Doi dintre membrii acesteia au fost la cârma Transilvaniei în sec. XVII. În anul 1865, scriitorul britanic Charles Boner consemna în cartea „Transylvania: its products and its people” că toate casele din acest sat au „un aspect solid şi un aer de prosperitate comfortabilă”. Cea mai importantă construcție din Mălâncrav este biserica fortificată, închinată Sfintei Fecioare Maria. Biserica impresionează prin pictura murală, datând din jurul anului 1350. Fresca, realizată în stil gotic, are 20 de metri, fiind unică, prin reprezentările sale în Transilvania, conținând, în total, 53 de imagini.
Conacul Apafi
Conacul faniliei Apafi este situat pe un povârniș deasupra satului Mălâncrav. De-a lungul timpului a fost consolidat de mai multe ori, fiind supus – ca toate monumentele istorice – unor etape mai puțin favorabile. În anul 2000, „Mihai Eminescu Trust” a preluat edificiul și, după 5 ani de de muncă de restaurare, a fost (re)inaugurat. Efortul depus de„Mihai Eminescu Trust” și de echipa de restauratori a fost încununat cu premiul „Europa noastră”. În prezent, conacul Apafi este o primitoare casă de oaspeți cu 5 camere spațioase și o vastă bibliotecă. Grădina conacului a fost, de asemenea, refăcută, fiind amenajată și o fântănă arteziană.
Alma VII
Prima atestare documentară a satului Alma VII datează din anul 1289. Peste două secole, pe vârful dealului se construia o biserică de tip hală, aceasta fiind înlocuită, în secolul al XVI-lea, de o biserică fortificată mai solidă. În secolul al XIX-lea, bolta bisericii în stil gotic târziu, înlocuită cu o boltă susținută de trei arcade pe nervuri în cruce. Biserica impresionează prin altarul, în stil clasic (datând din 1852), cu patru coloane corintice şi o arhitravă boltită. Biserica păstrează vechea orgă, în stil baroc, instalată în anul 1721. Alma VII este situat între dealuri acoperite de păduri, peisajul natural fiind o oază de liniște și pitoresc.
Din anul 2009, „Mihai Eminescu Trust” derulează proiecte pentru dezvoltarea turistică a zonei Alma VII. S-au restaurat faţadele caselor vechi, au fost reparate podeţe din lemn, a fost pavat spaţiul public cu piatră de râu. Una dintre cele mai lăudabile realizări este restaurarea vechii şcoli, care a devenit Centru de Informare şi Pregătire Profesională. Este unicul centru din ţară, din mediul rural, care oferă formare celor interesaţi de patrimoniu, dornici să-şi însuşească o meserie tradiţională.
Fiecare casă şi zidul curţii ei sunt zugrăvite în culori distincte şi fiecare faţadă este decorată cu emblema familiei sau o zicală şi cu o dată amintind de un eveniment din istoria clădirii. Spaţiul public din centrul satului este pietruit, fâşiile de iarbă din faţa caselor sunt străbătute de un şanţ adânc, prin care curge un mic pârâu şi peste care se trece peste podeţe cioplite din lemn de stejar.
Zona din jurul satului Alma VII este extrem de valoroasă şi bogată în biodiversitate. Se estimează că aici pot fi găsite aproximativ 100 de specii de păsări, 70 de specii de fluturi, 50 de mamifere, 10 de amfibieni, 6 de reptile şi sute de plante. Această zonă a fost inclusă recent în reţeaua europeană „Natura 2000”.
Despre Arts District is Here!
Tineri muzicieni au pornit în această vară un itinerariu de promovare a spațiilor de patrimoniu din România, cu titlul unui manifest cultural: „Arts District is Here!” Structura proiectului reunește în total 7 concerte și 7 ansambluri de muzică clasică și jazz. Prin programul concertistic, artiștii și-au propus să valorifice locuri încărcate de istorie adaptând mereu programul cu spațiul de concert. Poveștile unor edificii cunoscute și mai puțin cunoscute publicului larg au fost redate atât prin rezonanța muzicii, cât și prin interviurile locale, sub formatul unei emisiuni culturale moderate de Sebastian Gheorghiu.
.
Programul evenimentelor se desfășoară o dată la două săptămâni până la data de 30 septembrie. Toate concertele vor fi transmise live prin www.enjoyTV.ro, iar intrarea va fi liberă.
„Sunt locuri care se dărâmă sub nepăsare și locuri care au renăscut, grațiie inițiativelor private și de stat. Patrimoniul nostru cultural, dincolo de valoarea inestimabilă, așteaptă să fie redescoperit și reasumat de fiecare dintre noi. Dacă nu intervenim la timp, o parte semnificativă a identității noastre riscă să fie pierdută pentru totdeauna. Prin intermediul evenimentelor Arts District is Here! sperăm să mediatizăm această necesitate de a fi conștienți de frumusețea comorilor care au rezistat atâtea secole și nu merită lăsate să piară tocmai acum,” a declarat Sebastian Gheorghiu, managerul proiectului Arts District is Here!
Arts District is Here! a debutat cu succes pe 16 și 17 iulie 2016 cu două seri de concerte în grădina Casei Filipescu – Cesianu, una dintre puținele clădiri care s-au păstrat de la începutul secolului al XIX-lea în București. Peste 800 de persoane au luat parte la cele 5 concerte susținute de Accord Vibes, Dalma Kovcs, Albert Tajti, Ciprian Pop, Cvartetul Solartis, Blue Noise, Bourbon Jazz Unit. La celelalte evenimente au mai concertat: Duo Cello Jaya (format din Ella Bokor și Mircea Marian).
„Arts District is Here!” este un proiect al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor artiști excepționali din România, prin co-finanțare A.F.C.N. Proiectul se deruleză în parteneriat cu „Mihai Eminescu Trust” – rganizație privată dedicată pastrării moștenirii și revitalizării satelor din Transilvania, respectiv Maramureș. Demersul „Arts District is Here” este susținut de „Aqua Carpatica”, prin inițiativa de a valorifica spațiile de patrimoniu din România, prin îndemnul de a ne întoarce la puritate.
Arhiva tuturor emisunilor se regăsește pe site-ul www.EnjoyTV.ro.
Duo Cello Jaya
„Duo Cello Jaya” se numără printre cele mai apreciate duo-uri de violoncel din România. Conceptul se bazează pe talentul a doi viloncești de excepție: Ella Borok și Mircea Marian, remarcați, în ultimii 5 ani, pe scena marilor săli de concerte din România. Vă veti putea bucura de povestea acestui grup ascultând albumul lor de debut „Tales of Duo Cella Jaya”. Grupul a fost fondat în 2012 pornind ca titulatură de la zeița hindusă Jaya pronunță JAY-ah, provenit din sanscrită – este un nume unisex care semnifică dualitatea „jay-jaya” – masculin-feminin, reprezentând păzitorii intrării în tărâmul paradiziac; de asemenea, ar putea fi tradus și prin victorie sau succes). Fondatorii grupului sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică – București (clasa prof. Marin Cazacu). Ella Borok a câștigat premiul „Ion Voicu”. În anul 2009 a obținut Bursa Erasmus pentru studii la „Hochschule für Musik und Darstellende Kunst” în Frankfurt am Main, Germania, la clasa profesorului Daniel Robert Graf. Mircea Marian a fost distins cu primul loc la concursurile internaționale de la Chișinău și Liezen. Programul concertistic cuprinde lucrări dintre cele mai variate pe temă clasică. „Duo Cello Jaya” a obținut, în anul anul acesta, premiul „Isa Just Composed” în cadrul (Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest) cu lucrarea „Switch On-Switch Off” de Mariela Rodríguez.
Cvartetul Solartis
Cvartetul Solartis s-a remarcat pe cele mai importante scene naţionale şi a primit la scurt timp de la înfiinţare distincţii precum Premiul al III-lea la Concursul internaţional de cvartete „W.A. Mozart” în anul 2012, iar un an mai târziu, cvartetul a câştigat locul I la secţiunea Muzică de cameră a concursului „Drumul spre celebritate”. Cea mai importantă distincție în activitatea Cvartetului Solartis o reprezintă reușita din 2014 când a obţinut Premiul al-II-a și Premiul Special „Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition.
Din componenţa cvartetului fac parte Sabin Penea (vioara I), Ana Maria Marian (vioara a-II-a), Laura Zecheru (violă) și Andrei Nițescu (violoncel), absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București, muzicieni despre care s-a spus că dețin „doza perfectă de profesionalism îmbinat cu nonconformism, calități care, împreună cu dorința de a se desăvârși, i-a purtat până acum pe mari scene ale lumii.”
De-a lungul timpului, au fost invitați să participe la numeroase concerte sau festivaluri. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitația de a susține un recital în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu ” ediția XXI.
Membrii cvartetului sunt bursanți ai Academiei ICon Arts Roma, în august 2015, unde au lucrat cu reputatul violoncelist Adrian Mantu, membru al RTE ConTempo Quartet.
„De mult n-am mai ascultat pe cineva cântând cu atâta plăcere! De mult n-am mai simţit bucuria clarităţii muzicii revărsată atât de firesc de pe scenă, direct în sufletele ascultătorilor! … De la primele note, atacate cu aplomb, mult respect şi iubire, glaciarul din sală (atât la propriu cât şi la figurat) s-a topit”. (Revista Actualitatea Muzicală, noiembrie 2012).