DESPRE HEREŞTI, ULTIMA OARĂ…

 „Piatra şi fierul“ reprezintă a doua etapă dintr-un proiect expoziţional amplu, care a început la Muzeul Ţăranului Român în 2011 şi trebuia să se încheie în 2014. Proiectul era dedicat relaţiei pietrei din care este construit monumentul cu alte elemente: pământul, fierul, apa şi sarea. În 2011 s-a realizat expoziţia „Piatra şi lutul“, pentru ca din septembrie 2012 să fie prezentată relaţia dintre „Piatră şi fier“, rămânând ca în 2013 publicul să vadă expoziţia dedicată relaţiei pietrei cu apa. Au fost în permanenţă o datorie şi o bucurie, pentru specialiştii din muzeu, să prezinte aceste valori patrimoniale într-un cadru natural şi arhitectural, specific satelor din câmpie, ca acela al Hereştiului.

Din păcate, ciclul expoziţional se frânge aici. Statul român a mai pierdut o comoară, unicul monument de arhitectură civilă românească, înălţat în întregime din piatră de talie, şlefuită, adusă tocmai de la Rusciuc, pe cursul Dunării, construit de fraţii Cazan şi Udrişte Năsturel, între 1640 şi 1642.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din februarie 2013 (551). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.