GERHARD MERCATOR ŞI „PROIECŢIA“ SA

Gerhard Mercator (formă latinizată a numelui flamand Gerhard de Kremer) a fost cel mai valoros matematician, geograf şi cartograf de la Ptolemeus, savantul grec din „epoca de aur“ a Imperiului Roman sub dinastia antonină (96-192), în care mai activaseră istoricii Tacitus şi Appian, biograful Plutarh, filosoful Epictet, scriitorul Lucian din Samosata, poetul satiric Juvenal, geograful Pausanias, medicul Galenus şi împăratul-filosof Marcus Aurelius.

S-a născut la 5 martie 1512, în localitatea Rupelmonde din comitatul Flandrei (Belgia de azi), în familia pantofarului (meşter-breslaş, de neconfundat cu cizmarul, care era un reparator de încălţăminte, şi nu un creator de pantofi, un modist de azi) Hubert de Cremer. Din 1526, când tatăl său a murit, a fost încredinţat călugărilor din Herzogenbusch, unde a făcut primele studii. În 1530 Mercator a devenit student la Universitatea din Louvain. Acolo obţinea în 1532 titlul de „magister artium“, făcând paralel studii de teologie, filosofie şi matematică. Între 1534 şi 1537 a lucrat în atelierul astronomului Gemma Frisius, care producea hărţi, globuri pământeşti şi cereşti, precum şi instrumente astronomice.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.