GRIGORII KOTOVSKI: ŞI BANDIT, ŞI REVOLUŢIONAR

În centrul oraşului ucrainean Kotovsk, din regiunea Odessa, se ridică singuratic un monument de granit, sub care se coboară pe o scară de beton către un subsol, a cărui intrare, cu o uşă masivă de fier, este blocată cu un lacăt vechi, ruginit. Acum câţiva ani, întrebat de un ziarist străin cine este îngropat aici, un copil a răspuns: „un bandit bolşevic“. Monumentul este dedicat lui Grigorii Kotovski, „erou legendar“ al revoluţiei de la 1917. Dacă nu s-ar fi metamorfozat din tâlhar la drumul mare în „revoluţionar bolşevic“, Grigorii Kotovski ar fi rămas o legendă a haiduciei şi un caz notoriu în dosarele criminalistice din Basarabia, de la începutul secolului al XX-lea. S-a născut la Hânceşti, în Basarabia, în anul 1881, tatăl provenind dintr-o familie de nobili polonezi scăpătaţi, mama fiind rusoaică, motiv pentru care Grigorii va declara peste ani că este de naţionalitate „basarabean“.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din ianuarie 2013 (550). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.