ÎN BUCUREŞTI ACUM 50 ANI

„Oraşul s-a umplut de mărţişoare:/ Un ghiocel ce-n frunze se înfaşă,/ Un peştişor – un pui de om în faşă,/ Un melc de-argint cu două cornişoare.“ Am citat o strofă dintr-o poezie de Victor Eftimiu, publicată de ziarul România liberă, din 1 martie. Iar Scânteia din 8 martie avea, pe prima pagină, articolul De ziua tovarăşelor noastre. Primele două luni ale primăverii aduceau o vreme mai blândă, după o iarnă aspră, cu multă ninsoare şi temperaturi scăzute.

Pentru cititorul presei din urmă cu 50 ani, evoluţiile din politica externă a României nu puteau fi la fel de evidente ca pentru cititorul revistei noastre de astăzi, care poate găsi în articolul lui Larry L. Watts cheia pentru două ştiri apărute în Scânteia: se publică schimbul de scrisori dintre C.C. al P.C.U.S. şi C.C. al P.C. Chinez (la 15 martie) şi ştirea despre semnarea, la 2 aprilie, a unui aranjament privind schimburile în domeniul culturii, învăţământului şi ştiinţei pe anii 1963-1964 cu S.U.A., de către G. Macovescu, adjunct al ministrului de Externe, şi ministrul american la Bucureşti, W.A. Crawford.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din aprilie 2013 (553). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.