INSURECŢIA DIN VARŞOVIA ÎN PATRU ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Începând cu 1 august 1944, câteva ore după prânz, pentru locuitorii Varşoviei războiul a cunoscut noi dimensiuni. Cu o durată de 63 de zile (1 august-2 octombrie), insurecţia din capitala poloneză a rămas în istoria lumii drept cea mai mare bătălie dusă de insurgenţi împotriva armatei regulate naziste; iar pentru polonezi – încă un simbol al luptei pentru libertate şi onoare.

1. Cine au fost autorii planului?

În vara anului 1944, succesul trupelor sovietice în faţa armatei germane devenise o realitate. Gândită încă din 1942 de către Armata poloneză de interior, Armata Ţării (Armia Krajova), principala forţă a rezistenţei poloneze, aşa-numita Operaţiune „Furtuna“ (Burza) – eliberarea oraşelor poloneze de sub ocupantul nazist – părea să se apropie de momentul propice pentru declanşare. Astăzi, istoricii au demonstrat că decizia punerii în aplicare a venit pe fundalul temerilor cu privire la securitatea Führer-ului. Aceasta fusese serios pusă în pericol, mai ales după încercarea de atentat din 20 iulie 1944, din buncărul mazurian „Bârlogul lupului“, situat la aproape 300 km de Varşovia, care l-a avut ca personaj principal pe Claus von Stauffenberg (1907-1944, Magazin istoric, nr. 9/1997).

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.