Patrimoniul UNESCO al Romaniei

fcv_logo

Patrimoniul UNESCO al Romaniei

Fundatia Calea Victoriei va invita, incepand cu 12 septembrie, la cursul Patrimoniul UNESCO al Romaniei sustinut de istoricul Anita Sterea.

UNESCO este Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura. Fondata inca din 1946, UNESCO s-a ocupat in toti acesti ani de conservarea si valorificarea patrimoniului material si imaterial al lumii.

Va propunem un curs in trei intalniri in care sa descoperim intreg patrimoniul UNESCO din tara noastra – cel material si imaterial. Vom discuta si despre obiectivele culturale romanesti ce inca se afla pe lista de asteptare pentru a putea fi incluse in patrimoniul UNESCO. Cu aceasta ocazie, aflam care sunt procedurile de includere a unui obiectiv cultural in patrimoniul mondial si ce beneficii se obtin astfel.

Pana in prezent, Romania are inscrise in patrimoniul UNESCO sapte situri: Bisericile pictate din nordul Bucovinei, Manastirea Horezu, Bisericile fortificate din Transilvania, Bisericile de lemn din Maramures, Centrul Istoric al Sighisoarei, Fortaretele Dacice din Muntii Orastiei si Delta Dunarii.
Pe langa acestea, Romania mai are si alte propuneri de monumente ce ar putea fi incluse in acest patrimoniu universal, situri culturale ce se afla in proces de a fi nominalizate. Printre acestea se gaseste si Ansamblul lui Brancusi de la Targu Jiu sau Biserica Trei Ierahi, din Iasi.

1. La prima intalnire, identificam cadrul istoric si ne acomodam cu cadrul institutional, discutam despre Bisericile pictate din Moldova si Manastirea Horezu, primele inscrise in Patrimoniul Mondial, inca din 1993.
2. Al doilea curs este destinat Bisericilor fortificate din Maramures, Centrului istoric al Sighisoarei, Fortaretelor Dacice din Muntii Orastie si Deltei Dunarii.
3. La ultima intalnire discutam despre patrimoniul UNESCO imobil al Romaniei si despre siturile culturale aflate pe lista de asteptare.

Lector: Anita Sterea
Data incepere: 12 septembrie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3
Frecventa: saptamanal, vineri
Cost: 140 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 120 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.