Bucureşti, 20.09.2017
COMUNICAT DE PRESĂ
Prima ediție a Festivalului “Micia Rediviva”
În data de 24 septembrie, 2017, începând cu ora 12:00, la Școala Generală din comuna Vețel (jud. Hunedoara), va avea loc prima ediție a Festivalului “Micia Rediviva”. Organizat de Primăria Comunei Vețel și de Filiala Deva a Asociației Terra Dacica Aeterna, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României din București, evenimentul are ca scop punerea în evidență și valorificarea unuia dintre cele mai importante ansambluri arheologice din România, prin introducerea acestuia în circuitul turistic.
Pe malul stâng al Mureşului, la granița vestică a provinciei Dacia, s-a dezvoltat un important centru militar şi economic, Micia. Nucleul aşezării romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat într-un punct strategic cu rol important pentru apărarea provinciei.
Micia, în perioada romană, devine o așezare urbană semnificativă, chiar dacă inscripțiile o pomenesc cu titlul de pagus. Importanța și înflorirea așezării s-a datorat, fără îndoială, faptului că aici a funcționat una dintre principalele staţii vamale de la marginea Imperiului Roman, devenind o adevărată placă turnantă ce asigura circulația mărfurilor, oamenilor, și, nu în ultimul rând, a ideilor.
Cercetările arheologice realizate aici, prin eforturile reunite ale cercetătorilor de la Muzeul Național de Istorie a României din București și de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, au avut ca rezultat dezvelirea unui complex de edificii publice şi militare precum un castru de mari dimensiuni, un amfiteatru, băi romane, temple, locuințe, străzi, dar și într-o porțiune din Drumul Imperial care lega provincia Dacia de partea occidentală a Imperiului Roman. Din situl de la Micia provin importante mărturii de artă, civilizație și cultură materială, ce au îmbogățit și îmbogățesc permanent, cu fiecare campanie de cercetări arheologice, patrimoniul muzeelor din România.
Traversat de DN 7 şi de calea ferată Simeria – Arad, afectat de amplasarea, în perioada comunistă, a Termocentralei Mintia, situl de la Micia își cere astăzi dreptul la transformarea sa într-o resursă culturală ce trebuie să devină un pilon de dezvoltare durabilă a comunității locale și un reper pe harta turistică a iubitorilor de istorie. Prin caracteristicile sale și prin potențialul său turistic și științific, dar și prin gradul de accesibilitate, situl de la Micia se individualizează, fiind unic în cadrul siturilor romane din provincia Dacia.
“Micia Rediviva” are în centru ideea valorificării potenţialului multiplu al acestei importante resurse de patrimoniu, insuficient promovată, în ciuda amplasamentului de excepţie şi a elementelor sale constitutive.
Vă așteptăm așadar, duminică, 24 septembrie, 2017, ora 12:00, la Scoala Generală din comuna Vețel, jud Hunedoara, pentru a ridica vălul uitării de pe o parte din istoria noastră și pentru a demonstra, împreună, că rănile patrimoniului se vindecă prin educație, cunoaștere și cultură!
____________________________________
Persoane de contact:
• dr. Mihaela Simion, Responsabil științific al sitului de la Micia, Muzeul Național de Istorie a României
tel. 0733067709
e-mail: mihaela.simion98@gmail.com
• Angelica Bălos, Filiala Deva a Asociației Terra Dacica Aeterna
tel. 0726760725
• Cristi Toader, Administrator Public, Primăria Comunei Vețel
tel. 0731260230