Bucureşti, 26.05.2014
COMUNICAT DE PRESĂ
Conferința publică „Sistemul de fortificare al staţiunii eneolitice de la Pianu de Jos Podei (Alba). Între simbolism şi raţiuni defensive”
Cea de-a IV-a conferință a seriei „Historia Viva”
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează cea de-a patra conferință a seriei „Historia Viva”, intitulată „Sistemul de fortificare al staţiunii eneolitice de la Pianu de Jos Podei (Alba). Între simbolism şi raţiuni defensive”. Conferința va fi susținută de dr. Cătălin Bem, cercetător științific în cadrul MNIR, secția de Arheologie Pre și Protoistorică, Clasică și Medievală.
Evenimentul va avea loc joi, 29 mai 2014, cu începere de la orele 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul specialiștilor și al publicului, precum și al reprezentanților mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poștei. Intrarea la eveniment este gratuită.
Cercetarea arheologică preventivă are o tradiție de peste 30 de ani în cadrul Muzeului Național de Istorie a României. Începând din anul 1991 și până în prezent, muzeul a coordonat — prin dr. Paul Damian — cele mai importante programe naționale de cercetare arheologică preventivă dezvoltate în legătură cu lucrările de construire a autostrăzilor A1, A2 și A3. În perioada 2011–2012, pe traseul autostrăzii A1, tronsonul Orăștie – Sibiu, lot 1, arheologii din cadrul Muzeului Național de Istorie a României au identificat și cercetat 11 situri arheologice. Aceste cercetări reconfirmă — şi pentru România — faptul (de altfel bine cunoscut la nivel european) că lucrările de construire a autostrăzilor au potenţialul să ofere resurse și oportunități pentru efectuarea unor cercetări arheologice preventive pe scară largă care contribuie la o mai bună cunoaştere a trecutului istoric şi la îmbogăţirea patrimoniului cultural naţional.
Unul dintre cele mai importante situri — deopotrivă ca problematică ştiinţifică, dar şi prin dimensiunile sale, ocupând peste 12 hectare — este cel situat pe Podei-ul de la Pianu de Jos (jud. Alba). Evident, cercetările arheologice preventive au afectat numai o parte a staţiunii, anume extremitatea sa nordică, în zona unde urma să fie construită autostrada.
Cel puţin patru linii de apărare barau accesul în aşezarea preistorică şi se sprijineau strategic, în zona de est, pe un şanţ de apărare. Zonele de acces — porțile — aveau, suplimentar, un sistem propriu de fortificare. Implantarea a numeroși stâlpi — unii, fără îndoială, susținând împletituri — a creat veritabile labirinturi, accesul spre interiorul zonei fortificate fiind nu numai puțin facil, dar, mai cu seamă, unic direcționat.
Intenția de realizare a accesului controlat — materializată cândva spre 4400 a. Chr. — și forța defensivă a structurilor cercetate fac din sistemul cercetat pe Podei o lucrare de amploare, comparabilă cu cetățile perioadei clasice. Enorma energie socială cheltuită implică nu numai o organizare excepțională a comunității eneolitice, dar pune și problema existenței unui pericol suficient de important sau a unor necesităţi simbolice care să fi determinat o atare reacție.
Condițiile de acces pentru participarea la conferința publică „Sistemul de fortificare al staţiunii eneolitice de la Pianu de Jos Podei (Alba). Între simbolism şi raţiuni defensive”, ce va avea loc joi, 29 mai 2014, cu începere de la orele 11.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul, sunt următoarele:
- accesul specialiștilor se face pe baza invitației transmise de către muzeu;
- accesul reprezentanților mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro, care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 28 mai, ora 14.00. Este permisă acreditarea a maxim două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman).
- publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Relaţii cu Publicul
Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Fax 021 – 311.33.56; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/MNIRpage, http://twitter.com/MNIR_