SLUJITORII MAIESTĂŢII SALE, CARE NU… EXISTĂ (2)

Creat cu cinci ani înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, noul Birou al Serviciului Secret era precum balaurul cu două capete şi niciunul dintre acestea nu ştia exact ce are de făcut. De altfel, în scurtă vreme cei doi şefi – căpitanul Vernon Kell şi comandorul Mansfield Cumming – aveau să cadă de acord şi să obţină aprobarea pentru a separa în două servicii independente această creaţie. Dar să vedem mai întâi cine erau cei doi ofiţeri puşi să conducă noua structură ultrasecretă.

În 1909, Kell avea 36 de ani. Tatăl fusese ofiţer de carieră, iar mama era urmaşa unui conte polonez. A avut o copilărie îndestulată. După absolvirea Academiei militare de la Sandhurst, a devenit interpret pentru franceză şi germană şi în 1898 a plecat la Moscova, ca să înveţe rusa. Peste doi ani pleca la Shanghai, pentru a învăţa şi chineza. La revenirea din China, în 1902, a fost repartizat ca analist al informaţiilor pe spaţiul german.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din martie 2013 (552). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.