STATELE UNITE ŞI PROBLEMA BASARABIEI

În iunie 1933, Statele Unite au desfiinţat cota separată pentru Basarabia şi au adăugat-o celei a României. Era o recunoaştere indirectă că Basarabia face parte din România. Statele Unite nu au mers mai departe. Franklin Mott Gunther, ministrul american la Bucureşti, din 23 octombrie 1937 până când România a declarat război Statelor Unite, la 12 decembrie 1941, a trimis rapoarte la Washington. Câteodată erau interesante şi informate. Însă Gunther era doar un observator. El – şi în final Statele Unite – nu aveau puterea de a influenţa cursul evenimentelor. A scris Departamentului de Stat american la 27 mai 1940 că s-a întâlnit în acea zi cu ministrul Afacerilor Străine Grigore Gafencu. Acesta, preocupat de mişcările trupelor sovietice, i-a solicitat lui Gunther să ceară, în mod confidenţial, fără ca Germania sau Rusia să afle, ca ambasadorul Statelor Unite la Moscova să obţină o clarificare în privinţa intenţiilor ruseşti. Gunther a adăugat că estimarea României era că, din moment ce Stalin „este, se pare, uimit de amploarea şi [rapiditatea?] succesului militar german, a decis să ocupe cât se poate de mult din teritoriul românesc, acum că Germania este angajată pe mai multe fronturi, pentru a avea un avantaj în faţa ei, ulterior.“

(…)

Acest articol a apărut în numărul din ianuarie 2013 (550). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.