TEZAURUL DE LA MOSCOVA ÎNTRE LEGENDĂ ŞI ADEVĂR

În problema tezaurului românesc, nu voi intra nici în legende, nici în miturile care circulă în toată lumea din 1916 până în prezent. Aş vrea să fac doar o singură remarcă. Mai ales după 1990, dosarul aurului evacuat în Rusia este foarte virusat şi, din păcate, este virusat chiar la noi, în publicaţii româneşti. Cred că aţi citit foarte mult în ultimii ani despre acest subiect, fie că ni s-a dat nu ştiu cât aur înapoi, dar nu recunoaştem noi, fie că, citeam nu mai departe decât acum şase luni, într-o publicaţie în limba română, cum că, de fapt, revoluţionari români au furat aurul din Kremlin în 1918 şi au fugit cu el, dar ruşii, de ruşine, nu au vrut să recunoască. Inclusiv legendele celebre privind aurul adus înapoi, inclusiv bijuteriile Coroanei, de către doi agenţi, un britanic şi un canadian. Colonelul Boyle (Magazin istoric, nr. 4/2001) a intrat chiar în enciclopedia canadiană, pentru că el şi cu colonelul Hill ar fi adus bijuteriile Coroanei în ţară. În realitate, cei doi colonei nu aduseseră nici aur, nici bijuterii. Obţinuseră de la ruşi autorizaţia să scoată ceva din depunerile româneşti. Au adus 114 milioane lei hârtie şi hârtie tipografică, hârtie filigranată ş.a.m.d.

După ani şi ani de negare a existenţei tezaurului, totuşi, ruşii într-un fel recunosc că l-au primit, dar este preluată celebra teză cum că nu se ştie ce s-a întâmplat cu el. Peste două luni marcăm zece ani de la semnarea tratatului de bază cu Rusia, care, în scrisoarea anexă, prevede crearea unei comisii mixte de istorici, e adevărat, de studiere a soartei tezaurului, nu a restituirii lui. Am avut ocazia să studiez câteva materiale legate de perioada 1917, 1921-1922 privind politica de industrializare a Rusiei, politica financiară a Rusiei Sovietice unde, firesc, apar şi referiri la problematica rezervelor valutare şi de aur.

Acest articol a apărut în numărul din iunie 2013 (555). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.