Unde sunt frontierele romane din România acum ?

mnir_logo

Bucureşti, 23.06.2014 COMUNICAT DE PRESĂ

Conferinţa publică „Unde sunt frontierele romane din România acum ?” – cea de-a VI-a conferinţă a seriei „Historia Viva”

Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă organizarea conferinţei publice cu titlul „Unde sunt frontierele romane din România acum ?”, prezentate de dr. Ovidiu Ţentea. Aceasta este cea de-a şasea conferinţă a seriei „Historia Viva”. Evenimentul va avea loc joi – 26 iunie 2014, cu începere de la orele 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul. Accesul specialiştilor şi al publicului, precum şi al reprezentanţilor mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poştei. Intrarea la eveniment este gratuită.

Conferinţa are ca temă majoră contextualizarea celor mai recente rezultate ale proiectelor de cercetare, precum şi a descoperirilor arheologice şi a interpretărilor istorice referitoare la frontierele romane din spaţiul provinciilor dunărene. Perspectiva din care sunt prezentate aceste informaţii ştiinţifice are în vedere abordarea frontierei romane ca un monument antic unitar, potrivit viziunii UNESCO în acest domeniu, respectiv clasarea în Lista Patrimoniului Mondial şi promovarea culturală a „Frontierelor Imperiului Roman” (Frontiers of the Roman Empire). Segmentele frontierei romane, inclusiv cele care se păstrează încă astăzi pe teritoriul actual al României, nu reprezintă monumente istorice de sine stătătoare, ci părţi ale unui ansamblu coerent de fortificaţii antice cu caracter de unicat la nivel mondial ce se desfăşoară din Insulele Britanice şi până la Marea Neagră traversând Europa de la vest la est, respectiv de la Marea Roşie şi până la litoralul atlantic, străbătând întreaga zonă a Africii de Nord.

Identificate în special prin prisma surselor epigrafice şi literare, şi într-o mult mai mică măsură prin cercetări arheologice desfăşurate în ultimul secol, existenţa fizică şi semnificaţia limes-ului în zona Carpaţilor şi a Dunării de Jos sunt mai degrabă necunoscute publicului.

Dată fiind această perspectivă, în perioada 2007–2010, Muzeul Naţional de Istorie a României a coordonat proiectul STRATEG (PNCDI2 – 91010). Coroborând rezultatele obţinute în acest context cu cercetările din ultimii trei ani efectuate în această direcţie la nivel naţional şi internaţional, această conferinţă publică reprezintă un demers ce vizează mai buna cunoaştere a unui monument antic excepţional, integrarea demersurilor de cercetare a sa şi cooperarea instituţională pentru adoptarea unor măsuri coerente pentru protejarea sa şi punerea în valoare din perspectiva dezvoltării durabile.

Deopotrivă prin patrimoniul deţinut şi expertiza specialiştilor săi, Muzeul Naţional de Istorie a României joacă un rol important în ceea ce priveşte valorizarea frontierelor romane din România prin proiecte de cercetare fundamentală şi expoziţionale de anvergură, dar şi susţinând iniţiative viabile de conservare şi promovare a acestui monument antic de referinţă pentru istoria universală.

*
* *

Condiţiile de acces pentru participarea la conferinţa publică „Unde sunt frontierele romane din România acum?”, ce va avea loc joi – 26 iunie 2014, cu începere de la ora 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazul, sunt următoarele:

  • accesul specialiştilor se face pe baza invitaţiei transmise de către muzeu;
  • accesul reprezentanţilor mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, până miercuri, 25 iunie a.c., ora 14.00. Este permisă acreditarea a maxim două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman).
  • publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.

20140626_mnir

_________________________________________________________
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Relaţii cu Publicul
Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Fax 021 – 311.33.56; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR,
http://twitter.com/MNIR_, http://instagram.com/mnirpage

MNIR
Calea Victoriei nr.12
sector 3, Bucureşti, 030026
Tel.: 0040 021 3158207 Fax: 0040 021 3113356
E-mail: direct@mnir.ro
CIF/CUI 4192952
CONT RO35TREZ7035009XXX000118
BANCA TREZORERIE SECTOR

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.