DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ VÂLCEA
MUZEUL JUDEŢEAN ”AURELIAN SACERDOŢEANU” VÂLCEA
FOTOCLUBUL „FLOAREA DE COLŢ”
ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI
Ediţia a XXII – a
Tema:
Patrimoniul Renascentist din România
20 septembrie 2014
Râmnicu Vâlcea
PROGRAM
20 septembrie
Ora 11,00: Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea
- Cuvânt de deschidere: – Prof. dr. Epure Florin, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea.
- Expoziţia de fotografie „Arhitectura brâncovenească în imagini”. Expun: Mircea şi Cristina Băduţ – Fotoclubul „Floarea de Colţ”.
- Lansarea volumului „Brâncoveneşti. Sfinţii martiri Brâncoveni. Culegere de Studii”, semnată de Prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti şi publicată la Editura Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului în 2014.
- În context: Expoziţia bibliofilă: „Constantin – Vodă Brâncoveanu în istoriografia românească”
„Sentimentul că în acea epocă de „minunat amestec de Renaştere şi de bizantinism, de baroc şi de orientalism” poate face să progreseze spiritualitatea în ţara cârmuită de el, a fost justificat. Folosind, parcă, îndemnul adresat intelectualilor din secolul al XIII-lea de Renard de Beaujeu, domnul s-a suit pe umerii iluştrilor săi înaintaşi, a putut privi mai departe şi a impulsionat învăţământul, crearea de biblioteci, tipografii, etc.”
„Sfârşitul tragic al domnului şi al Cantacuzinilor, înlăturarea brutală a personalităţilor române şi strivirea roadelor pe care le sădiseră a determinat o întrerupere bruscă a epocii de înflorire spirituală de atunci, voită ca naţională. Va trebui să treacă mai bine de un veac pentru ca procesul să cunoască o revitalizare cu rezultate la fel de complexe, dar de altă strălucire.”
Prof. univ. dr. Radu-Ştefan VERGATTI,
membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România