ISTORIA SECURITĂŢII: SERVICIUL „D“, DE LA DEZINFORMARE

Un obiectiv al Securităţii l-a constituit „contracararea acţiunilor de propagandă şi diversiune ideologică iniţiate din exterior împotriva României“. În acest sens, un exemplu l-a constituit combaterea iredentismului maghiar, iniţiindu-se în cursul anului 1977 acţiunile cu nume de cod „Bernard“ pentru spaţiul R.F.G., „Turcitul“ pentru spaţiul Elveţia. Erau materiale documentare şi articole difuzate „prin marile cotidiene şi emisiuni radio-televizate“. Asemenea acţiuni au fost iniţiate şi pentru spaţiul Danemarca, Finlanda şi Suedia. Pentru contracararea iredentismului maghiar a fost folosit şi Serviciul „D“ din cadrul D.I.E., a cărui activitate se concentra şi pe alte probleme naţionale şi teritoriale. Astfel, potrivit unei sinteze redactate de serviciile secrete vest-germane şi intitulate Serviciile de Informaţii Române, procurată de generalul-maior Mihai Caraman de la o sursă din Austria, serviciul şi-a adus contribuţia la răspândirea în Occident a dovezilor istorice cu privire la drepturile României asupra teritoriilor aflate în dispută (Transilvania, Basarabia şi Bucovina). În sarcinile acestui Serviciu mai intra şi neutralizarea influenţei conducătorilor din emigraţie, care adoptau o atitudine critică faţă de regimul comunist.

(…)

Acest articol a apărut în numărul din ianuarie 2013 (550). Pentru a putea citi tot articolul trebuie să vă abonaţi aici.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.