A apărut ediția a II-a a volumului “Dușmanul de clasă”

A apărut ediția a II-a a volumului “Dușmanul de clasă”.

Lansare la Bucureşti

A apărut ediția a II-a a volumului Dușmanul de clasă. Represiuni politice, violență și rezistență în R(A)SS Moldovenească, 1924 – 1956 de Igor Caşu.

Ediția a doua, revizuită și adăugită, conține date noi de arhivă și mărturii noi despre masacrul de la Fântâna Albă (1 aprilie 1941), referințe la dosare devenite recent accesibile din arhiva fostului CC al PCM, din categoria mapa specială (особая папка), precum și o listă bibliografică actualizată.

Lansarea volumului va avea loc pe:
24 martie, la librăria Mihail Sadoveanu, bd. Magheru, nr. 6-8.
Ora 16.00
Invitaţi: Igor Caşu, Octavian Roske, Alexandu Murad-Mironov
Moderator: Vasile Ernu

Volumul lui Igor Caşu se remarcă prin cel puţin cinci merite. Mai întâi, el surprinde articulaţiile instituţionale care au oferit re¬presiunii în spaţiul sovietic con¬sistenţă şi continuitate. În al doilea rând, explorează complicata mecanică juridică sau, cel mai adesea, extrajuridică, care a per¬mis regimului comunist să trimită în la¬găre sau închisori şi, în multe cazuri, di¬rect în faţa plutonului de execuţie diverse categorii de persoane. Din prezentarea re¬presiunii nu puteau lipsi formele terorii, ex¬presia violenţei organizate la nivel cen¬tral şi local, îndreptate împotriva unor seg¬mente de populaţie care incomodau re¬gimul bolşevic. Pe un alt plan, nu mai pu¬ţin important, se situează statisticile care ne fac să înţelegem mai bine dimensiunea copleşitoare a represiunii, uneori pe pe¬ri-oade scurte, şi sub presiunea unor im¬perative ideologice sau a unor ajustări ad¬ministrativ-politice. În sfârşit, prezentarea unor cazuri individuale de victime ale re¬presiunii, sub forma unor portrete bio-gra¬fice, dublate de o secţiune cu fotografii ine¬dite, preluate din arhive, ne apropie de viaţa cotidiană, pe parcursul a trei decenii de istorie.

Octavian Roske
Evenimentul este parte a Festivalului “Zilele Basarabiei” la București organizat de OSB Bucureşti.

20150324_casu

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.