A început proiectul educațional In Between?

INFORMAȚIE DE PRESĂ

Varșovia, 30 martie 2016

A început proiectul educațional In Between?

Bucovina – ținuturile pe de teritoriul României și Ucrainei, Transilvania multiculturală cu o numeroasă minoritate maghiară, Hrušov și Veľký Krtíš în zona de confluență dintre Slovacia și Ungaria și Țara Lubusz-ului de la frontiera polono-germană sunt patru regiuni, în care vor veni la începutul lunii aprilie participanții la noul proiect educațional al Rețelei Europene Memorie și Solidaritate.

Tinerii din Austria, Germania, Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria vor vizita cele mai interesante regiuni din punct de vedere cultural de la frontierele Europei, pentru a putea ordona în timpul întâlnirilor cu localnicii arhivele de familie și a înregistra amintiri.

Proiectul intitulat “In Between? În căutarea poveștilor locale de la frontierele Europei” își propune să încurajeze tânăra generație de europeni să facă cunoștință cu istoria secolului XX prin intermediul discuțiilor cu participanții ei. Ediția de primăvară va avea loc în zilele începând cu 30 martie și până la 10 aprilie 2016, iar cea de toamnă, în alte patru regiuni europene, între 20 și 30 septembrie 2016.

Înainte de începerea vizitelor de studiu participanții la proiect, selectați în urma unui proces de recrutare vor participa la ateliere și cursuri organizate în Varșovia; conduse de experți din domeniul istoriei recente, istoriei orale (oral history), antropologiei culturale și arhivisticii. Tinerii vor face cunoștință cu secretele culegerii relatărilor, luării interviurilor și digitalizării amintirilor și a documentelor, precum și cu specificul și istoria regiunilor vizitate. Apoi participanții proiectului, împărțiți în grupuri a câte 6 persoane, sub îndrumarea unui coordonator regional vor pleca spre orașele și localitățile de la zona de frontieră, unde vor petrece șapte zile, discutând cu locuitorii, luând interviuri și strângând materiale de arhivă.

20160330_between

Participarea la proiect reprezintă pentru participanți o ocazie de a-și dezvolta nu numai competențele din domeniul cercetărilor istorice de teren și etnografice, dar permite de asemenea aprofundarea cunoștințelor referitoare la procesele istorice ale Europei secolului XX. Materialul documentar strâns, care ilustrează trecutul întipărit în fotografiile de familie și în povestirile din aceste regiuni ale Europei, complexe din punct de vedere cultural și istoric, va sta la baza unei Conferințe care va rezuma proiectul și la care vor participa antropologi culturali, istorici și cercetători oral history. Conferința va avea loc în luna decembrie 2016 la Varșovia.

Informații despre proiect pot fi găsite pe site-ul http: www.enrs.eu/inbetween

Organizator: Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate
Parteneri regionali ai proiectului: Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Matej Bela din Bańska Bystrica, Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, Universitatea din Zielona Góra.
Parteneri locali ai proiectului: Muzeul Țării Lubusz, Fundația Marta Wiecka din Sneatîn, Centrul Cultural Român din Cernăuți, Centrul Cultural Evreiesc din Cernăuți, Asociația Poloneză din Storojineț și Panca, Fundația Post Bellum din Praga, Brucke-Most Stifftung din Dresda.
Colaborarea la atelierele din Varșovia: Institutul Național al Audiovizualului, Arhiva Națională Digitală, Asociația Inițiativelor Creatoare „ę”, Casa Întâlnirilor cu Istoria.
–––––––––––––––
Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) este o acțiune internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și răspândirea cunoștințelor legate de istoria Europei secolului XX și modalitățile de comemorare ale acesteia, în special perioadele de dictatură, războaie și revolte sociale împotriva subjugării. Membrii Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Statut de observator au Austria, Cehia, Albania și Letonia. Mai multe informații puteți găsi pe pagina de internet: www.enrs.eu și profilul: www.facebook.com/enrs.eu.
Date de contact pentru mass-media:
Igor Kalina: e-mail: igor.kalina@enrs.eu, tel.: +48 22 521 05 88
Proiectul este cofinanțat de către Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetățeni”

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.