Adeverinta pentru viata

 

Traian Popovici ( 1892-1946 ) ajunge la 49 de ani primar al orasului Cernauti.

Initial a refuzat, dar sfatuit de apropiati accepta oferta si pe data de 8 iulie 1941 isi incepe activitatea ca viceprimar, iar din 1 august este numit primar.

Respingind – cum a marturisit – „ideologia rasiala” a facut tot ce a fost cu putinta sa conserve spiritul de toleranta definitoriu pentru un oras multietnic cum era orasul Cernauti. A refuzat sa infiinteze un ghetou care urma sa primeasca populatia evreiasca. A reusit sa-l convinga pe guvernatorul militar sa excluda de la deportare diferite categorii profesionale, indispensabile activitatii orasului.”Autorizatiile Popovici” au permis unui numar de 3.120 de evrei sa se intoarca la casele lor.

Urmarea pledoariei sale insistente, maresalul Ion Antonescu accepta in octombrie 1941 sa sisteze deportarea peste Bug a evreilor. In iunie 1942 este demis din functia de primar invocindu-se eliberarea certificatelor care a pemis evreilor din Cernauti sa evite deportarea. In „Spovedania” sa ( publicata postum, in 2002 ) subliniaza : „Atitudinea mea era alimentata nu numai de o conceptie etica, dar ea imi era dictata de constiinta ca in acest final de patima, nu am voie sa fiu mistuit si ca numai astfel voi crea suportul moral in care se va oglindi cindva poate iertarea unora, sigur insa nevinovatia neamului nostru. Nu pentru mine reclam onoarea de a fi fost om…”

Evocarea primarului Traian Popovici , la 70 de ani de la incetarea sa din viata are loc joi 2 iunie 2016, ora 18:00 la CLUBUL TARANULUI, fiind urmata de filmul documentar ” Adeverinta pentru viata” realizat de IURIE LEVCIC ( Cernauti).

20160603_golescu

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.