„Asociatia „6 Dorobanti” – grup bucurestean de reinscenare – a implinit 10 ani de existenta

„Asociatia „6 Dorobanti” – grup bucurestean de reinscenare – a implinit 10 ani de existenta.

Cu aceasta ocazie, membrii au decis sa editeze un volum aniversar intre ale carui coperti sa fie prezentata, prin slova si imagine, activitatea lor din intervalul 2004-2014. In luna mai a anului 2004, doi cercetatori pasionati de istoria ostirii din epoca moderna, colectionari impatimiti de obiecte militare vechi, au hotarat sa puna bazele acestei Asociatii, primul grup de reconstituire istorica din Romania, care sa comemoreze traditiile Regimentului 6 Dorobanti „Mihai Viteazul”, una dintre cele mai prestigioase unitati ale armatei romane, componenta a garnizoanei Bucurestilor. Asa a prins viata miscarea de reinscenare – de re-enactment – in tara noastra!

Imbracati in repilici de uniforme din vechime, cunoscand regulamentele ostasesti ale diversor epoci, facand instructie, manuind replici de armament specific si indeplinind, cu perfectiune, ordinele, cei 20 de „soldati de duminica” au interpretat tipul de ostas roman din vremea Razboiului de Independents, din Primul si al Doilea Razboi Mondial, iar in ultimii ani s-au apropiat de momente iconice ale marii istorii universale precum epoca
napoleoniana sau Razboiul de Secesiune american. Prin marsuri, prin nopti petrecute in bivuac, prin consumarea alimentatiei modeste a ostasului de altadata ei au trait experienta combatantului din secolul al XlX-lea si al XX-lea. Aceasta este cea mai buna metoda de a intelege istoria, de a o interpreta si de a nu 0 mai repeta in realitatea contemporana ci doar in aceasta concretizare a unui vis de copilarie!

In 10 ani, am initiat si organizat festivaluri militare internationale la Rasnov si Fundata, am format garda de onoare la mai multe ceremonii regale la Palatul Elisabeta, am participat la „Noaptea Muzeelor” la Muzeul National Cotroceni, am deschis parazile de Ziua Nationala a Romaniei in Bucuresti, Ploiesti, Caransebes etc., si am „luptat” pe mai multe campuri de batalie, pe doua continente, de la Austerlitz, Jena, Leipzig si Waterloo la Gettysburg, de la Grivitza si Plevna la Fundata, Blosdorf, Turtucaia si Marasesti, pentru a cunoaste si a pastra vie istoria, pentru noi si pentru ceilalti contemporani.

Va invitam, cu caldura si in spirit camaraderesc, sa va alaturati serbarii noastre si sa participati la lansarea acestui volum aniversar, ce se va desfasura in Saloanele Jockey Club, miercuri 9 Martie 2016, la orele 19. Tinuta [milirara] obligatorie!!!
Ceremonia lansarii va fi urmata de o sesiune de autografe si de un cocktail.

20160309_silvan

Dr. ADRIAN-SILVAN IONESCU
President
Asociatia ‘6 Dorobanti’

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.