Atelier de Arheologie: aventura marilor descoperiri

fcv_logo

Atelier de Arheologie: aventura marilor descoperiri

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de vineri, 7 noiembrie, ora 19:00 la Atelierul de Arheologie: aventura marilor descoperiri, sustinut de arheologul Catalin Pavel. Pornind pe urmele unor descoperiri celebre, acest curs va propune o introducere in teoriile, metodele si tehnicile de investigare, interpretare si conservare a trecutului.

Inchipuiti-va ca aveti o carte care va intereseaza teribil dar careia, pentru a o putea citi, trebuie sa-i dati foc.

Dupa cum aceasta lectura transforma textul in cenusa, asa si sapatura arheologica demonteaza cu totul un sit infinit de complex, lasand in urma o groapa (un cuvant care nu le place arheologilor, asa ca au inventat niste nume mai pretentioase pentru asta). In orice caz, ceea ce a scapat arheologului, e pierdut pentru totdeauna si reprezinta irosirea unei resurse ce nu se poate reinnoi.

Ne vor ajuta multe studii de caz, de la sutele de schelete de bizoni vanati la Hudson Meng la miile de soldati (de teracota) ingropati cu imparatul Qin Shi Huangdi. Vom discuta cercetarile recente la Troia si Ierusalim, locuri care, in feluri foarte diferite, au fascinat Europa, si unde unii arheologii au incercat (bineinteles) sa vada „in ce masura textele spun adevarul…”. Nu in ultimul rand, veti avea ocazia de a realiza fise de descoperiri, sa descifrati o inscriptie romana sau sa interpretati un profil stratigrafic.

Temele celor 5 intalniri ale acestui curs de arheologie vor fi:
1. Premisele fundamentale ale arheologiei: vocabular si concepte.
2. Metodele cercetarii arheologice sistematice: asezari si necropole.
3. Mari descoperiri arheologice.
4. „Mici” descoperiri.
5. Arheologia de salvare.

Lector: Catalin Pavel
Data incepere: 7 noiembrie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal,vinei
Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.