Carl Gustav Jung si imaginarul Alchimiei (25 – 29 august)

fcv_logo

Carl Gustav Jung si imaginarul Alchimiei (25 – 29 august)

Jung a luptat cu cu prejudecatile, cu superstitia si, in ultima instanta, cu ignoranta in ceea ce priveste perceperea alchimiei. Fundatia Calea Victoriei va invita la cursul Carl Gustav Jung si imaginarul Alchimiei (25 – 29 august) sustinut de Mario Barangea pentru a analiza motivatiile afinitatii marelui psihanalist fata de alchimie.

Se spune ca alchimia nu are ce sa ofere filosofiei, se crede ca alchimia nu apartine decat unei faze evolutive a chimiei moderne, se banuieste ca alchimia nu poate iesi din conditionarea stramta a cercetarii imaginarului. „Se spune…se crede…se banuieste…” sunt sintagme pe care Jung le-a ignorat. Cursul isi propune sa redea unei analize pertinente motivatiile afinitatii lui Jung pentru alchimie ca instrument de lucru si directie metodologica.

Incepand din secolul al XVI-lea, alchimia intra in perioada numita „decadenta”. Simbologia ajunge sa capete o importanta majora, impunand un stil obscur al scriiturii. Tratatele par sa ascunda mistere a caror divulgare presupune pericole insemnate. Vocabularul devine din ce in ce mai ermetic iar iconografia codifica fapte si stari in aceeasi masura greu descifrabile. C.G.Jung isi angajeaza cercetarile spre acest tip de tratate. Cursul invita la accesarea critica a motivelor alchimice in opera lui Jung.

Temele atelierelor sint:
1. Interesul lui C.G.Jung pentru alchimie: cauze si efecte. „Psihologie si alchimie” – o analiza din perspectiva filosofica.
2. Ce este de fapt alchimia?
3. Chestionarea contributiilor alchimiei la dezvoltarea psihologiei analitice (psihoterapiei jungiene). Rolul alchimiei in procesul de recuperare personala in psihoterapia jungiana.
4. C.G.Jung si imaginarul alchimiei.
5. Alchimia si investigarea moderna a inconstientului. Simbolurile transformarii intre metaforele disolutiei si promisiunea recuperarii.

Lector: Mario Barangea
Data incepere: 18 august 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: zilnic (luni-vineri, 18-22 august)
Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron
Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.