București, 8 noiembrie 2017
COMUNICAT DE PRESĂ
Conferința „Colecții numismatice. Digitizarea bunurilor de patrimoniu”
Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu Societatea Numismatică Română și Institutul Național al Patrimoniului – Direcția Patrimoniu Mobil, Intangibil și Digital organizează conferința „Colecții numismatice. Digitizarea bunurilor de patrimoniu”, care va avea loc vineri, 10 noiembrie 2017, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, din Calea Victoriei nr. 12, sala Mihai Viteazul, cu începere de la ora 10:00.
Conferința este organizată în cadrul proiectului Partajarea on-line a studiilor și arhivelor numismatice deținute de Muzeul Național de Istorie a României, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, proiect prin care se pun la dispoziția publicului două arhive deosebit de importante pentru domeniul numismatic – arhiva documentară Octavian Iliescu și colecția de reviste Cercetări Numismatice – accesibile în mediul on-line la adresele web: www.cercetarinumismatice.ro și www.numismaticaoctavianiliescu.ro.
Eforturile depuse pentru digitizarea arhivelor și crearea unor aplicații care facilitează accesul la aceste documente reprezintă premisele care au determinat organizarea acestei conferințe care este structurată în două secțiuni, cea dintâi dedicată colecțiilor numismatice și importanței lor, în timp ce în cadrul celei de-a doua secțiuni sunt aduse în atenția publicului subiecte precum importanța digitizării bunurilor de patrimoniu, modalități și mijloace de digitizare, precum și exemple de bună practică.
Conferința debutează cu lansarea oficială și prezentarea site-urilor www.cercetarinumismatice.ro și www.numismaticaoctavianiliescu.ro, urmate fiind de două lansări de carte: Tezaure monetare și tezaurizare în Transilvania secolelor XV/XVI-XVII, autor dr. Corina Toma și Tezaurul monetar de la Groșii Noi (secolele XV-XVII), autori dr. Corina Toma, dr. Florin Mărginean și dr. Cristiana Tătaru, cele două lucrări fiind cele mai recente apariții de specialitate din domeniul numismatic.
Pe parcursul întregii zile se vor desfășura comunicările din cadrul celor două secțiuni care adună în același loc peste 30 de specialiști cu experiență îndelungată și rezultate excepționale în cadrul cercetărilor și activităților lor.
_________________________________
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Relaţii cu Publicul
Tel. 021.315.82.07 / int. 1008; Tel: 021. 313.19.25
E-mail: pr.mnir@gmail.com; relatiipublice@mnir.ro
http://www.mnir.ro , http://www.facebook.com/MNIRpage , http://twitter.com/MNIR_ , http://instagram.com/mnirpage