Conexiunile stepei: Există pietre cu reprezentări de cerbi din epoca bronzului mongol în zona pontică?

mnir_logo

Bucureşti, 13.06.2014
COMUNICAT DE PRESĂ

Conferinţa publică „Conexiunile stepei: Există pietre cu reprezentări de cerbi din epoca bronzului mongol în zona pontică?”
Cea de-a V-a conferinţă a seriei „Historia Viva”

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează cea de-a cincea conferinţă a seriei „Historia Viva”, intitulată „Conexiunile stepei: Există pietre cu reprezentări de cerbi din epoca bronzului mongol în zona pontică?”, susţinută de domnul prof. dr. William W. Fitzhugh, director al Centrului de Studii Arctice al Institutului Smithsonian (Washington D.C., SUA).

Conferinţa va fi susţinută în limba engleză şi va beneficia de traducere asigurată de doamna prof. Daniela Niculescu, absolventă a facultăţii de „Limbi şi literaturi străine” din cadrul Universităţii din Bucureşti, colaborator al MNIR.

Evenimentul va avea loc marţi, 17 iunie 2014, cu începere de la orele 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, et. II, sala Mihai Viteazul. Accesul specialiştilor şi al publicului, precum şi al reprezentanţilor mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situată în str. Poştei. Intrarea la eveniment este gratuită.

Domnul prof. dr. William W. Fitzhugh este directorul Centrului de Studii Arctice al Institutului Smithsonian din 1988. A studiat antropologia la Dartmouth College (1964) și la Harvard University (1967), susținându-și doctoratul la această universitate, în 1970. Este un renumit specialist în antropologia și arheologia regiunilor circumpolare, care a dedicat mai mult de 40 de ani cercetării și publicării culturii popoarelor arctice din Canada de Nord, Alaska, Rusia, Scandinavia și Mongolia. Studiile sale de arheologie și de mediu s-au concentrat asupra preistoriei și paleoecologiei teritoriilor de nord-est ale Americii de Nord, în special asupra problemei schimburilor culturale dintre eschimoși și indieni de-a lungul frontierei dintre zonele de pădure și tundră din Labrador, insula Baffin și Quebec. În sensul cel mai larg, studiile sale se concentrează asupra evoluției adaptărilor în zona maritimă de nord-est, a contactelor culturale circumpolare, a studiilor interculturale și a proceselor de aculturație în Nord. Studiile sale au condus la cercetarea arheologică a călătoriilor arctice ale lui Martin Frobisher (1576-1578) și a preistoriei zonei arctice a Rusiei. În prezent, William W. Fitzhugh studiază influența asiatică asupra culturii și artei timpurii a eschimoșilor din Alaska, prin cercetări de teren asupra pietrelor decorate cu cerbi și a necropolelor din epoca bronzului din Mongolia, precum și a contribuțiilor aduse de călătoriile timpurii ale bascilor la istoria Lumii Noi.

“Pietrele cu cerbi” sunt monumente megalitice enigmatice, lucrate din roci dure, granit sau şisturi, decorate cu imagini sculptate constând în reprezentări stilizate de cerbi sau reni înaripaţi, simboluri solare, diverse alte animale, arme şi unelte sau chiar oameni, descoperite pe arii geografice vaste care merg din Mongolia şi sudul Siberiei, până în estul Europei.

Se presupune că cele mai multe construcţii de acest gen au fost ridicate în epoca bronzului (cca 1000 a. C. sau după) şi au avut un rol ritual, fiind legate de practicile şamanice sau cu sacrificii. Există indicii că, ulterior, unele “pietre cu cerbi” au fost reutilizate şi ca monumente funerare, amplasate pe tumuli.
Fiind răspândite pe o zonă uriaşă din stepele Eurasiei, atribuirea etnică a realizatorilor “pietrelor cu cerbi” este una foarte controversată.

Prof. dr. William W. Fitzhugh este unul dintre cei mai importanţi specialişti contemporani în domeniul preistoriei Mongoliei şi a Asiei de Nord, studiile sale asupra “pietrelor cu cerbi” au contribuit la înnoirea cunoştinţelor asupra artei şi religiei, ca şi a contactelor dintre vechile civilizaţii ale stepelor eurasiatice în Preistorie.

*
* *

Condiţiile de acces pentru participarea la conferinţa publică „Conexiunile stepei: Există pietre cu reprezentări de cerbi din epoca bronzului mongol în zona pontică?”, ce va avea loc marţi, 17 iunie 2014, cu începere de la orele 11.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, et. II, sala Mihai Viteazul, sunt următoarele:

  • accesul specialiştilor se face pe baza invitaţiei transmise de către muzeu;
  • accesul reprezentanţilor mass-media se face exclusiv pe bază de acreditare, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.mnir.ro, care va fi transmis ulterior cu datele complete, semnat în clar şi scanat, pe adresa de e-mail a Secţiei Relaţii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, până luni, 16 iunie a.c., ora 16.00. Este permisă acreditarea a maxim două persoane de la aceeaşi publicaţie (reporter şi fotograf/cameraman).
  • publicul interesat să participe la eveniment este rugat să se înscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.

_____________________________________________________________
Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secţia Relaţii cu Publicul
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com
http://www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

MNIR
Calea Victoriei nr.12
sector 3, Bucureşti, 030026
Tel.: 0040 021 3158207 Fax: 0040 021 3113356
E-mail: direct@mnir.ro Web: http://www.mnir.ro
CIF/CUI 4192952
CONT RO35TREZ7035009XXX000118
BANCA TREZORERIE SECTOR

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.