Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) – COMUNICAT DE PRESĂ

În acord cu misiunea instituţională ce i-a fost încredinţată de mai bine de un deceniu, de a contribui la cunoaşterea istoriei recente a României şi formarea unei culturi politice democratice, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii vă adresează invitaţia la vernisarea expoziţiei

SECURITATEA – INSTRUMENT AL DICTATURII“,

care va avea loc marţi, 5 februarie 2013, la orele 1500 în sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi“ din Palatul Parlamentului României (intrarea din str. Izvor nr.2-4, Sector 5, Bucureşti).

Evenimentul desfăşurat în parteneriat cu Camera Deputaţilor, îşi propune să prezinte într-o formă accesibilă şi sintetică istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale.

Manifestarea este astfel structurată încât să ofere publicului o privire de ansamblu asupra activităţilor Securităţii şi rolului acesteia în menţinerea regimului dictatorial de tip comunist. Expoziţia se doreşte a fi un instrument pentru înţelegerea modului în care Partidul Comunist a exercitat controlul asupra societăţii vreme de mai multe decenii. În acest sens, din conţinutul prezentării pot fi desprinse câteva teme importante: metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea brutală a acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti); tipologia dosarelor Securităţi; atribuţiile unor direcţii şi servicii importante ale Securităţii; exemple de operaţiuni ale Securităţii pentru apărarea regimului comunist ş.a.

De asemenea, în cadrul expoziţiei este reconstruit un birou al ofiţerului de Securitate, în cadrul căruia sunt expuse obiecte folosite în acţiunea de urmărire şi supraveghere.

CNSAS îi invită pe toţi cei interesaţi de istoria recentă a României să vizite expoziţia în perioada 5 februarie-15 martie a.c., la adresa susmenţionată, de luni până vineri, între orele 10-16.00. Ca urmare a parteneriatului dintre CNSAS şi Camera Deputaţilor, accesul la expoziţie este gratuit.

30.01.2013

Str. Matei Basarab nr. 55-57
Bucureşti sector 3 cod 030671
Tel.: 0374.189.189
Fax: 0374.189.157
www.cnsas.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.