DE DOUĂ ORI CEHOSLOVACIA, LA BUCUREŞTI

În anul 2013 s-au împlinit 75 de ani de la Pactul (acordul) de la München,  prin care patru dintre marile puteri ale timpului (Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia) au decis să satisfacă pretenţiile lui Hitler, transferând Germaniei aşa-numita „regiune sudetă“, parte componentă a statului cehoslovac (Magazin istoric, nr. 4/1993), şi 45 de ani de la intervenţia trupelor Pactului de la Varşovia (mai puţin România) în Cehoslovacia, prin care s-a pus capăt procesului de reforme din acea ţară. Ambele evenimente au fost dezbătute în cadrul unor manifestări ştiinţifice organizate la Bucureşti, la care au participat specialişti români şi cehi.

În ziua de 23 septembrie 2013 s-a desfăşurat, la Palatul Parlamentului, sala „Avram Iancu“, masa rotundă „Conferinţa de la München – drumul spre destructurarea democraţiei în Europa“. Reuniunea a fost organizată de Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară (I.S.P.A.I.M.), Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti, cu sprijinul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe al Republicii Cehe

În deschiderea mesei rotunde au rostit alocuţiuni Milan Stech, preşedintele Senatului Republicii Cehe, Crin Antonescu, preşedintele Senatului României, dr. Jiri Sitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Sebastian Huluban, secretar de Stat pentru Politica de Apărare şi Planificare din Ministerul Apărării Naţionale.

Acest articol a fost publicat în Articole apărute în reviste. Salvează legătura permanentă.