Despre pasiunea pentru vinuri între «savoir-faire» și «savoir-être»
Marian Timofti va încheia Sezonul 3 Round Table București
Comunicat de presă
Sezonul al treilea al spectacolelor – conferință moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu se va încheia marți, 15 noiembrie, de la ora 19:00, printr-un eveniment special al cărui invitat va fi Marian Timofti, unul dintre cei mai apreciați profesioniști din industria vinului în România.
Ca de fiecare dată, organizatorii au pregătit intermedii acustice live, prin prezența artiștilor Miriam Draşovean – pian, Octavian Lup – violoncel și Accord Vibes: Alexandru Anastasiu – vibrafon, Fernando Mihalache – acordeon, Cezar Knihinschi – contrabas.
Dialogul dintre Valentina Sandu – Dediu și Marian Timofti va cuprinde, printre alte surprize, și un curs introductiv despre alegerea și asocierea corectă a vinurilor. De altfel, seara se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Domeniile Sâmburești.
Evenimentul va avea loc marți în Studioul de Operă al Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33). Intrarea va fi liberă în baza invitației solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com
Round Table București – Sezonul al treilea – este un proiect al UCIMR, co-finanțat de ArCuB și a avut ca temă centrală „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecăruia dintre cei 8 invitați ce provin din domenii profesionale diferite și, de cele mai multe ori, complementare: Vava Ștefănescu – coregraf , Ada Solomon – producător de film, Gabriel Bebeșelea – dirijor, Adrian Titieni – actor, Șerban Sturdza – arhitect, Gabriel Croitoru – violonist, Mircea Penescu – medic și muzician, Dumitru Prunariu – astronaut.
Parcursul lor în București, întâmplările și deciziile care i-au format în cariera aleasă au atras zeci de mii de vizualizări pe internet, înregistrările complete ale celor 8 ediții fiind disponibile pe www.EnjoyTV.ro. Sezonul al treilea a însemnat, de asemenea, intermedii artistice live susținute de peste 20 de artiști din domeniul dansului contemporan, al actoriei și muzicii clasice și jazz. Organizatorii promit încă două serii de evenimente în 2017: Sezonul 4, în perioada februarie – aprilie și Sezonul 5 în perioada septembrie – noiembrie.
Despre Marian Timofti
Marian Timofti, președintele O.S.R.2011 – Organizația Somelierilor din România, ar putea fi caracterizat un spirit inovator, definit prin franchețea și curajul de a vorbi despre calitatea vinului. Termenul de somelier este preluat din limba franceză și definește persoana „specializată” în industria vinului. Cele două reguli de bază ale unui somelier sunt „savoir-faire” – rafinament, bun-gust și abilitatea de a face totul cum trebuie în orice situație – și „savoir-être” – eleganță comportamentală în raport cu societatea.
Pasiunea pentru vinuri, mărturisește Marian Timofti, a început la un restaurant, în calitate de „client”, într-o seară când era aniversarea soției. A comandat „cel mai scump” vin și s-a lovit de refuzul ospătarului care i-a adus la masă un somelier. Atunci a aflat foarte multe despre vinuri și, din acea seară nu a mai privit vinul ca pe o simplă băutură ci ca pe un produs cu calități excepționale care trebuie servit într-un fel aparte, degustat și nu „băut”, ci savurat.
Marian Timofti s-a născut la Iași și din 1986 a locuit mai mult în Italia decât în România. În Italia a descoperit arta vinului urmând cursurile unei școli de sommelieri. Este mândrul că fiul său, Ștefan, a ales să se dedice, la rândul său, acestei pasiuni și să se stabilească în Italia – a doua țară ca importanță pentru industria mondială a vinului – unde este cotat printre cei mai buni somelieri. Marian Timofti speră, ca într-o bună zi, să lucreze alături de Ștefan la promovarea vinurilor de calitate în România.
„Cursurile școlii de somelier dureaza în Italia 3 ani de zile, cât o facultate în România. O școală de sommelieri este o treabă foarte serioasă pentru cel care iubește meseria. Am învatat acolo cum trebuie servită o sticlă de vin, cum se desface o șampanie, cum se desface orice fel de bautură. Cum barmanul are ritualul lui de a mânui shakerul pentru cocktail-uri, așa și sommelierul are teatrul lui de a decanta un vin, de a servi o sticlă cu vin, de a desface o șampanie, de a sabra o șampanie (tăierea șampaniei cu o mini sabie specială). Fiecare are secretele meseriei lui și există o artă în tot.” (Marian Timofti).
Somelierul nu este doar persoana care îți servește un vin, ci ți-l recomandă în funcție de restul meniului. Somelierul știe tot ce se poate ști despre vinul pe care ți-l recomandă pentru că are cunoștințele necesare despre traseul complet al vinului începând cu vița de vie până la produsul îmbuteliat. Cu alte cuvinte, somelierul îmbină partea de pasiune cu partea administrativă și orice restaurant care își respectă clienții știe că somelierul este cel mai important membru al echipei. Pe partea administrativă un somelier trebuie să cunoască piața vinului; să aibă cunoștințe gastronomice pentru a corela preparatele cu vinul și a face meniul de vinuri în funcție de acestea; să știe producatorii de vin și calitatea vinurilor comercializate; să fie un bun degustător pentru a aprecia produsul în raportul calitate-preț – pentru că sommelierul este cel mai bun negociator în achiziționarea vinului pentru restaurant.
„Una e să-ți arate cineva, fluierând, cum sună, Simfonia a IX-a de Beethoven și alta este s-o asculți cântată de o orchestră. Iar dacă la această audiție mai adaugi și cunoștințe aprofundate despre muzică, înțelegerea pe care această știință o aduce, face, de fapt, diferența dintre un amator și un profesionist. E la fel și în munca sommelierului adevărat: un profesionist îți poate oferi experiența unei orchestre. Gustative, în acest caz.” (Marian Timofti).
Seara de marți se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Domeniile Sâmburești, prin prezența somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table București i s-a alăturat, de asemenea, în acest sezon, Aqua Carpatica, în susținerea promovării artiștilor români.
Informații suplimentare
La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea Sezon al spectacolelor – conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se desfășoară săptămânal în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), în perioada 20 septembrie – 15 noiembrie 2016.
Timp de 8 + 1 săptămâni, personalități ale vieții culturale românești vor avea prilejul să recompună, pentru publicul spectator și din mediul online, itinerariul lor profesional și cultural conturat în mod deosebit în București. Tema centrală a fiecărei ediții va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat. Ca de fiecare dată, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, în completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” – Valentina Sandu – Dediu
Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, – coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).
Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări din toată lumea, cu sute de persoane prezente în public.