Două conferințe despre începuturile fotografiei moderne

Două conferințe despre începuturile fotografiei moderne

Profesorul Steve Yates a primit cu plăcere invitația de a susține două conferințe la Academie Română și la Universitatea Națională de Arte.

Domnul profesor Yates este o personalitate marcantă în domeniul istoriei fotografiei moderne, conferențiar internațional, curator de expoziții și muzeograf, fondator al departamentului de fotografie de la Museum of New Mexico și autor al unui impresionant număr de studii și cărți de specialitate, el însuși artist fotograf, specialist în opera și activitatea dedactică a lui László Moholy-Nagy. Ca bursier Fullbright a călătorit în peste 26 de țări, multe din fostul lagăr socialist precum Rusia, Belarus, Ucraina, Lituania, Letonia, Ungaria, Republica Cehă, etc. unde a susținut master classes și a organizat expoziții, luând contact și familiarizându-se cu mișcarea artistică a contemporaneității, fără însă a ignora tradițiile, muzeele și colecțiile de artă clasică.

În perioada studiilor a beneficiat de îndrumarea și încurajarea unuia dintre părinții studiilor de istoria fotografiei, Beaumont Newhall, întemeietor al departamentului de fotografie al Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York, și primul autor al unei istorii complete a fotografiei. În expunerea ce o va susține, pe 12 mai 2015, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române – intitulată Proto Modern Photography: Innovators of Modernist Discourse – va contura, în preambul, profilul magistrului său și va evidenția aportul acestuia la analiza estetică a fotografiei istorice sau a celei moderne prin asimilarea acestora în zona plasticii, pe poziții de egalitate. Prezentarea va fi completată de o profundă analiză a începuturilor fotografiei moderne.

În conferința intitulată László Moholy-Nagy: Photographic Paradigm for the Next Century, ce o va susține, pe 14 mai, a.c., în amfiteatrul Universității Naționale de Arte, dr. Yates va prezenta modul în care complexul artist a întrebuințat fotografia ca important mijloc de expresie plastică, depășind limitele epocii prin folosirea ei în fotomontaje, tipărituri, picturi, filme, sculpturi cinetice și un întreg repertoriu al artelor vizuale.
Expunerile vor fi însoțite de proiecții.

Este o mare cinste pentru Academia Română, pentru Universitatea Națională de Arte și pentru Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” să aibă oaspete un cercetător de talia domnului profesor Steve Yates. Domnia sa a promis că va contribui cu mai multe studii în paginile publicațiilor institutului, SCIA și Revue Roumaine dʼHistoire de lʼArt. Și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a discuta cu studenții și a le răspunde la întrebări.

201505_yates

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.