Eveniment la Batthyaneum

EVENIMENT LA BATTHYANEUM

Vineri 30 octombrie 2015, la orele 18,30 sunteţi invitaţi la vernisajul expoziţiei « Itinerariul european al cărţilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare şi cataloage ». Expoziţia organizată de Biblioteca Batthyaneum şi de Primaria municipiului Alba Iulia se înscrie pe de o parte în programul Conferinţei de Bibliologie a Catedrei de Istorie, Arheologie şi Muzeologie a Universităţii 1 Decembrie 1918, pe de altă parte într-o tematică europeană, privind rolul şi locul cataloagelor, a inventarelor şi a listelor de carte în formarea marilor biblioteci.

Proiectul început la Biblioteca Mazarin din Paris, cu expoziţia De l’argile au nuage. Une archéologie des catalogues (IIe millénaire av. J.-C.-XXIe siècle), continuat la Strasbourg prin două colocvii şi expoziţia Métamorphoses, se încheie aici, chiar în prezenţa iniţiatorilor săi.

Învitându-i la Alba Iulia, am dorit să demonstrăm relaţia care există între istoricii cărţii indiferent de spaţiul geografic şi mai ales faptul că Biblioteca relevă atât o dimensiune intelectuală cât şi una patrimonială, că rolul ei nu se rezumă doar la păstrarea cărţilor, acestuia i se adaugă şi rolul istoric de martor al aventurii scrisului în toate formele sale.

Indiferent de suporturile de scriere, de la tăbliţele de lut şi de lemn, la pergamet şi la hârtia manuală sau industrială, cartea continuă să intereseze pentru conţinut, pentru dimensiunea estetică dar şi pentru provenienţă.

Aceast eveniment internaţional conferă şi prilejul de a ne prezenta oraşul dar şi de a-l elogia pe episcopul Transilvaniei, contele Ignác Batthyány care a lăsat nu doar ţării ci întregii umanităţi darul incomensurabil numit generic Batthyaneum.

(Custodele expoziţiei este Dr. Doina Hendre Biro, concept afiş, Maestrul Devis Grebu).

20151030_batth

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.