CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA
Exile into archive / Despre o muzeografie a memoriei
29 iunie 2017, la Clubul Țăranului
Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 29 iunie 2017, orele 18, la Clubul Țăranului, la atelierul Exile into archive / Despre o muzeografie a memoriei, în cadrul Conferințelor de la Șosea. Intrarea este liberă.
Atelierul este susținut de Lila Passima, curator MNȚR.
Să vorbești despre exil și să-l experimentezi într-o lume exilată ea însăși în dimensiunea depărtării, devine riscant și poate să nu atingă esența problemei. Distanța presupune un anumit tip de experiență și provocare. Și mai ales de receptare.
Cum poate fi imaginată o scenografie a durerii, traumei și în ce măsură imaginea torturii poate fi exorcizată printr-un instrumentar vizual?
Istoria unui loc, teritoriu, comunități ori națiuni se rescrie mereu. Nu suntem niciodată în posesia adevărului absolut, a răspunsurilor definitive. Ceea ce ne ține legați de trecut, memoria, se cultivă și se îmbogățește continuu printr-o sumă de suprapuneri, intersecții și construcții identitare.
Participând la un workshop interdisciplinar organizat de Asociația Muzeul Deschis (Krasnoiarsk, Siberia) în martie 2001 la Muzeul Regional din Tomsk, capitala Siberiei în secolul al XIX-lea și exilată fiind în arhivă, am experimentat ca nicăieri altundeva libertatea. Am refăcut coordonatele exilului (siberian), mișcându-mă liber prin istorie/istorii. Am reușit împreună cu cei cu care am lucrat să re-creem o lume în care fiecare a fost pe rând creator – actor – spectator – beneficiar. (Lila Passima)
Vă invităm la un atelier deschis pentru a urzi împreună un exercițiu muzeografic ale cărui principale instrumente sunt narațiunea vizuală și o nouă raportare la obiectul de patrimoniu și expunerea muzeală.
Vom povesti despre cum poate un loc rigid, static, închis și anacronic prin izolarea față de formele de expresie contemporană ale creativității, să fie transformat într-un spațiu deschis, cu o perspectivă dinamică și o atitudine novatoare.
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, agro-tv.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin