Exilul Regelui. Din arhivele securitatii: Dosare, Agenti, Coduri

mnir_logo

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) organizeaza cea de-a saptea conferinta publica din seria ‘Historia Viva’, cu tema

Exilul Regelui. Din arhivele securitatii: Dosare, Agenti, Coduri

joi 17 iulie, incepand cu ora 13,00, informeaza site-ul institutiei. Conferinta va fi sustinuta de Diana Mandache, istoric si cercetator stiintific in cadrul Sectiei de Istorie Medievala, Moderna si Contemporana a MNIR.

Bazata pe studiul unor documente din arhivele CNSAS, conferinta reprezinta un demers educativ, pentru sustinerea reprezentarii acestei teme in spatiul muzeal si integrarea acestei tematici in studiul academic, astazi fiind tot mai necesara cunoasterea istoriei recente si prin intermediul acestor surse documentare, care dezvaluie o fateta mai putin cunoscuta.

Documentele din arhivele securitatii se ramifica in dosare multiple si numai prin ansamblare ideatica pot contribui la intelegerea exilului Regelui, care in conexiune cu elitele romanesti, dincolo de Cortina de Fier, au activat si au incercat prin diverse mijloace sa contribuie la eliberarea Romaniei captive de sub dictatura comunista. Regele, liderii exilului, Comitetul National Roman, alte organizatii, au constituit o primejdie constanta pentru regimul comunist, fapt care a determinat organizarea unor ample actiuni de urmarire si monitorizare a acestora de catre securitate. S-au alcatuit dosare, s-au creat retele informative, s-a incercat compromiterea unor lideri ai exilului folosindu-se santajul, avand ca scop minimalizarea si contracararea activitatii acestora.

Dosarul Regelui, alaturi de alte dosare complementare, individuale sau ale unor organizatii/asociatii, formeaza o imagine complexa asupra intelegerii modului de functionare a monitorizarii de catre securitatea comunista a exilului romanesc. Agentilor mai vechi li s-au adaugat noi surse informative, agenti dubli sau colaboratori ai mai multor servicii secrete straine, in timp ce alti agenti erau racolati prin intermediul santajului. Transmiterea informatiilor prin coduri arata evolutia sistemului operativ de informatii al securitatii dintr-un stat totalitar, care treptat trece la organizarea unor actiuni similare prin infiintarea unor asociatii care colaborau cu statul comunist, cautand astfel sa contracareze actiunile liderilor vechiului exil grupati in jurul Regelui Mihai.

Doamna dr. Diana Mandache este cercetator stiintific in cadrul MNIR, fiind specializata in istorie recenta si istoria regalitatii. A publicat mai multe carti, printre care: Patrie si Destin. Principesa Mostenitoare a Romaniei, Regele Mihai. Album Istoric, Dearest Missy, Later Chapters of My Life. The Lost Memoir of Queen Marie of Romania, Romania, Mitteleuropa si Balcanii.

Accesul specialistilor si al publicului, precum si al reprezentantilor mass-media se va face prin intrarea B a muzeului, situata in Strada Postei. Intrarea este gratuita.
Potrivit comunicatului institutiei muzeale, conditiile de acces pentru participarea la conferinta publica Exilul Regelui. Din arhivele securitatii: DOSARE, AGENTI, CODURI sunt urmatoarele:
accesul specialistilor se face pe baza invitatiei transmise de catre muzeu;
accesul reprezentantilor mass-media se face exclusiv pe baza de confirmare, pe adresa de e-mail a Sectiei Relatii cu Publicul – pr.mnir@gmail.com, pana miercuri, 16 iulie, ora 12.00.
publicul interesat sa participe la eveniment este rugat sa se inscrie pe adresa de e-mail inscrierimnir@gmail.com. Locurile sunt limitate, accesul fiind gratuit.

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.