Expoziţie de pictură Dimitrie Ştiubei a Muzeului Naţional Cotroceni la Cercul Militar Mangalia

muzeul_national_cotroceni

Comunicat de presă
28 mai 2014

Expoziţie de pictură Dimitrie Ştiubei a Muzeului Naţional Cotroceni la Cercul Militar Mangalia

Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Statul Major al Forţelor Navale, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Muzeul Marinei Române, Clubul Amiralilor, Cercul Militar Mangalia organizează vineri, 30 mai 2014, orele 17.30, la sediul Cercului Militar Mangalia, expoziţia dedicată pictorului-comandor Dimitrie Ştiubei, ultimul şi cel mai mare pictor marin din epoca noastră, cum a fost numit de prestigioasa şi influenta publicaţie „Herald Tribune” din New York, în 1970.

Expoziţia a fost vernisată la bordul Bricului Mircea pe data de 24 mai a.c. şi este prilejuită de împlinirea a 75 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a navei şcoală Bricul Mircea, la 15 mai 1939.

Expoziţia conţine un număr de 30 de tablouri reprezentative pentru diferitele etape de creaţie ale lui Dimitrie Ştiubei, ofiţerul de marină îndrăgostit de pictură, un artist cu o biografie de excepţie, a cărui principală opţiune artistică a fost peisajul marin.

Expoziţia face parte dintr-un amplu proiect al Muzeului Naţional Cotroceni care a debutat în anul 2010, acela de a prezenta operele unor artişti reprezentativi ai artei plastice româneşti, în locuri mai puţin convenţionale, dând astfel posibilitatea unei noi categorii de public să ia contact cu opera acestora şi mai ales să-şi îndrepte paşii către muzeu.

Dimitrie Ştiubei a redat marea sub toate aspectele ei, în zilele însorite sau în cele mohorâte, pe furtună sau într-o atmosferă liniştită, de pe ţărm sau de la bord, în timp de pace sau de război. Excelent „portretist“ al navelor româneşti şi al prezenţei lor pe mările lumii, Ştiubei a lăsat o valoroasă documentaţie plastică în acest sens, Bricul Mircea, apărând în cele mai multe lucrări ale artistului.

Având în vedere importanţa operei unui asemenea spirit artistic, cu realizări remarcabile în domeniul picturii, muralisticii, machetării de timbre şi mărci poştale, Muzeul Naţional Cotroceni i-a dedicat această expoziţie care va fi itinerată şi la Tulcea, Iaşi, Bacău şi Brăila.
Vernisajul va fi urmat de un moment de muzică şi poezie susţinut de Nicolae Vicol – directorul Cercului Militar Ploieşti, Adina Lozinschi şi Emilia Dabu.

Expoziţia va fi deschisă la sediul Cercului Militar Mangalia în perioada 30 mai – 14 iunie 2014 şi beneficiază şi de un elegant album color.

Persoană de contact:
Ştefania Ciubotaru
021.317.31.06
relatiipublice@muzeulcotroceni.ro

Parteneri media: Onlinegallery.ro, Agenţia Naţională de Presă „Agerpres”, Radio France International România, TVCity, Vacanţe la ţară, Traveller Magazin, Diplomat Club, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Agenţia de presă Rador, Business Woman, Q Magazine, Artindex, Modernism.ro, Căminul, Şapte Seri, SensoTV, ArtOut, Fundaţia Culturală Magazin Istoric, Historia, Breslo.ro.

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.