Festivalul „Zilele Basarabiei”

logo_sob

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti

Programul Festivalului „Zilele Basarabiei”
Ediția a VII-a – 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
București, 2014

Organizația Studenților Basarabeni din București este o organizație non-guvernamentală ce are ca scop educarea tinerilor basarabeni aflați la studii în România în spirit național, democratic și proeuropean.

Pe 27 martie 2014 se împlinesc 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru a consemna această dată importantă pentru toți românii, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfăşoară între 24-30 martie, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului “Zilele Basarabiei la Bucureşti”, ediție pe care o vom marca printr-un program excepțional.

Programul pe care ni-l propunem în acest an, la cea de-a VII-a ediție a Festivalului ,,Zilele Basarabiei la București’’ este următorul:

Marți, 25 martie 2014
12:00 – 14:00 – Conferința „Republica Moldova post Vilnius. Liberalizarea regimului de vize”. Locație: Palatul Parlamentului, Sala „Constantin Stere”.

Chișinăul a făcut pași importanți în parcursul său european, iar evenimentele recente ne demonstrează că Republica Moldova va fi prima țară din vecinătatea estica a Uniunii Europene care nu va mai avea nevoie de vize pentru a intra în țarile UE.
Evenimentul face parte din cea de-a VII-a ediție a Festivalului „Zilele Basarabiei” la București. La această Conferintă vor fi prezenți oameni din mediul academic și cultural, politic, bloggeri, tineri basarabeni și mass-media.

Conferinţa se va desfăşura la Palatul Parlamentului, sala Constantin Stere, între orele 12:00-14:00, cu sprijinul Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României. Accesul se va face pe la intrarea A1 – Senat, din Calea 13 Septembrie (vis-a-vis de Academia Română), începând cu ora 11:20.

Joi, 27 martie 2014
11:00 – 14:00 – Omagiu artizanilor Unirii. Depunere de flori la cimitirul de la Mănăstirea Cernica

În cea mai importantă zi a Festivalului, ziua Unirii Basarabiei cu România, participanții la Festivalul ,,Zilele Basarabiei la București’’, alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii.

Astfel, tinerii vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, printre care se numără Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire. Comemorarea de la Cimitirul Mănăstirii Cernica este o tradiţie.. Pentru al șaptealea an consecutiv, în data de 27 martie, Organizația Studenților Basarabeni dn București îşi exprimă recunoştinţa şi aprecierea faţă de cei care au luptat pentru propăşirea valorilor neamului românesc.

16.00-18.00 – Expoziția actelor Unirii de la 1918. Locație: Biblioteca Națională a României

Marcând 96 de ani de la Unire, vom organiza expoziția de documente istorice ale Actul unirii, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale Moldovei și Arhivele Naționale ale României. Prin acest eveniment ne propunem să marcăm efortul depus de generații întregi de români de pe ambele maluri ale Prutului.

Expozitia va avea loc la Biblioteca Națională a României, unde vor fi prezenți istorici, care vor puncta desfășurarea evenimentelor de la 1918.

19:00 – Dineul oficial al ediției a VII-a a Festivalului ,,Zilele Basarabiei la București’’
Locație: Restaurantul ,,Vatra Neamului”

Deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediție a Festivalului va avea loc în Restaurantul ,,Vatra Neamului” în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor Basarabeni, unde participanții se vor bucura de o seară românească cu invitați speciali, muzică românească, dar și bucate tradiționale.

Sâmbătă, 29 martie 2014
11.00-16.00 – Concursul de istorie „Istorie Pas cu Pas”. Locație: Liceul ,,Matei Basarab”.

Concursul de istorie „ Istorie Pas cu Pas” va avea loc la Liceul ,,Matei Basarab”. Participanții sunt elevi a 4 licee din Bucuresti: Colegiul Național Matei Basarab, Liceul Teoretic Jean Monnet, Colegiul Național Gh.Lazar și Colegiul Economic Viril Madgearu . Concursul va derula în 3 etape care vor presupune întrebări din domeniul istoriei finalizându-se cu un numar artistic.

Duminică, 30 martie 2014
22.00-02.00 – Seară românească

Festivalul se va încheia cu o seară de muzică românească, unde vom avea parte de un concert sută la sută live susținut de interpretul Cătălin Josan .

20140324_osb

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.