Istoria Romanilor: 1. Dacii, intre legenda si adevar, cu istoricul G. Filitti

Istoria Romanilor: 1. Dacii, intre legenda si adevar, cu istoricul G. Filitti

Fundatia Calea Victoriei lanseaza sambata, 30 ianuarie, ora 11:00, seria de evenimente: „Istoria Romanilor”, alaturi de mult indragitul istoric Georgeta Filitti.

Vom incepe aceasta calatorie in timp cu un subiect captivant si important pentru istoria poporului roman: „Dacii, intre legenda si adevar”.

Pornim din Sud Estul Europei, de la geto-daci, socotiti de Herodot, parintele istoriei, „cei mai viteji dintre traci”, pana la inceputul Romaniei monarhice. Asadar, vom recapitula care ne-au fost stramosii, vecini intamplatori sau permanenti, cum au interactionat si cum s-a ajuns, de la niste neamuri antice, in razboi cu Cesar sau cu Traian, pana la arbitrul Balcanilor – statul roman.

Acum 7000 de ani, in viitorul spatiu geto-dacic au inflorit culturile Hamangia, Gumelnita si Cucuteni socotite astazi adevarate perle ale culturii preeuropene. In ultimul mileniu inainte de Christos, dupa spusele scriitorilor antici Pliniu cel Batran si Tacit, geto-dacii intra in istorie. Vreme de doua secole se vorbeste de ei. Regii Mithridate, Burebista, Decebal isi intind stapanirea la Sud de Dunare, pe malul Marii Negre, spre centrul continentului. Ajung sa se razboiasca cu romanii.

Temele urmatoarelor evenimente din seria „Istoria Romanilor”, sustinute de istoricul Georgeta Filitti:
• Daco-romani, romani, bizantini si migratori.
• Europa se feudalizeaza. Romanii, in felul lor, fac la fel.
• Amenintari din Orient. Turcii ajung la Dunare. O convietuire de jumatate de mileniu, pe temeiul suzeranitatii otomane.
• Fanariotii, solutie turceasca de guvernare a romanilor. Lumini si umbre.
• Romanii la mijlocul secolului nationalitatilor, 1821-1866. Supravietuire intre trei imperii potrivnice: Otoman, Habsburgic, tarist.

Lector: Georgeta Filitti.
Data: 30 Ianuarie 2016; Ora: 11:00
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari) 30 ron
Locul de desfasurare: Grand Hotel Continental, Sala Nicolae Grigorescu; Calea Victoriei nr. 56, intrare din Str. I. Campineanu
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.