LA ȘCOALĂ CU REGELE MIHAI. POVESTEA CLASEI PALATINE

LA ȘCOALĂ CU REGELE MIHAI. POVESTEA CLASEI PALATINE

de Tudor Vișan-Miu

se lansează la Institutul Cultural Român

Când avea 11 ani, a început să meargă la școală alături de copii obișnuiți, din mediile cele mai diverse ale țării. Fiecare prim trimestru al anilor de liceu a fost petrecut la Castelul Peleș, în prezența Regelui Carol al II-lea și a Curții Regale. La 19 ani, ziua în care și-a dat bacalaureatul a coincis cu cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord în fața ultimatumului sovietic. Este vorba despre Regele Mihai, suveranul roman pentru a cărei educație a fost creată Clasa Palatină.

Mai multe detalii puteți afla miercuri, 2 noiembrie, de la ora 18:00, când Grupul Editorial Corint vă invită la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38, București) pentru evenimentul de lansare a cărții La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine de Tudor Vișan-Miu (colecția Istorie cu blazon), o sinteză solid documentată despre etapa formării Regelui Mihai și despre specificul Clasei Palatine, o metodă de educare cu adevărat originală menită să familiarizeze viitorul suveran al țării cu tânăra elită a tuturor categoriilor sociale și a tuturor provinciilor istorice. Astfel, autorul Tudor Vișan-Miu reunește citatele unor scriitori consacrați care au abordat această temă, memoriile Regelui și ai colegilor săi de școală, precum și documente inedite din portofoliul Arhivelor Naționale și din presa vremii. Prin intermediul acestora, cartea recreează cu migală contextul politic și social al epocii, precum și tensiunea unei perioade tulburi a istoriei României – un exemplu în acest sens este bacalaureatul Principelui Moştenitor desfășurat pe 27 iunie 1940, în chiar ziua în care Consiliul de Coroană acceptă ultimatumul sovietic şi cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord.

20161031_clasa_palatina

Vor lua cuvântul:
Georgeta Filitti, istoric
Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român
Filip-Lucian Iorga, inițiatorul și coordonatorul colecției Istorie cu blazon

„Ca nepot al lui Duiliu Zamfirescu, fac parte dintr-o familie care a profesat scrisul și diplomația, cum au făcut bunicul, tatăl, sora și fratele meu. Ca și Regele, și eu am fost pasionat de motoare. I-am fost Măriei Sale coleg, prieten și partener în hobby-ul cu mașinile. Regele Mihai a primit, în liceu, o educație foarte bună și, prin călătoriile din țară, pe care le-am făcut împreună, a ajuns să cunoască România mai bine decât oricine. Dacă îl cunoști, cu bunele și relele lui, constați cum calitățile sale sunt mult mai numeroase decât defectele. Noblesse oblige!”
Lascăr Zamfirescu, fost elev în Clasa Palatină

„Majestatea Sa Regele Mihai ne poate servi oricând drept model de bună-creştere, de eleganţă şi de înţelepciune, de tărie în credinţă şi de loialitate faţă de cei pe care s-a născut să-i conducă şi să-i slujească. Regele nostru este şi rezultatul unei formule originale de educaţie, a cărei poveste o veţi citi în continuare. Toţi Regii şi toate Reginele României au avut parte de o educaţie aleasă, dar în cazul Regelui Mihai metoda s-a aflat la intersecţia educaţiei primate în particular cu aceea oferită de şcolile publice. Principele Moştenitor Mihai a avut, astfel, posibilitatea de a primi o educaţie de o calitate specială, dar şi de a intra în contact cu ţara şi cu oamenii ei.”
Filip-Lucian Iorga

Prefață de Filip-Lucian Iorga
ISBN: 978-606-793-055-9
Format: 13×20 cm, 192 pag. + 16 coliță, copertă broşată cu clapete
Preţ: 24.90 lei

Carte recomandată de revista Historia
Partener media: Radio România Cultural

Despre autor
TUDOR VIŞAN-MIU (n. 1995) este, în prezent, student al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi absolvent al Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti. Pasionat de istoria monarhiei din România şi de istoriile familiale, în timpul liceului a realizat biografiile colegilor de Clasă Palatină ai Regelui Mihai, Radion Chiaburu şi Lascăr Zamfirescu. A publicat un eseu intitulat „Dimitrie Cantemir, eruditul, moralistul, educatorul” în volumul bilingv Dimitrie Cantemir – Educator al Românilor. Concurs naţional de eseuri (Editura Pro Universitaria, 2014) şi două eseuri despre Regina Elisabeta şi Principesa Ileana în volumul Anul Regal (Editura Adenium, Iaşi, 2016, coeditori Daniel Şandru şi Alexandru Muraru). Din 2013 este membru asociat al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” din Iaşi.

GRUPUL EDITORIAL CORINT
Str. Mihai Eminescu nr. 54 A, Sector 1, Bucureşti
Tel.: (021) 319 47 97
www.edituracorint.ro
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:
Diana Bogdan
PR & Marketing Manager Corint Books
Mobil: 0758 053 417
diana.bogdan@edituracorint.ro

Acest articol a fost publicat în Evenimente. Salvează legătura permanentă.