Va invitam la lansarea albumului
Mari arhitecţi bucureşteni. Ion D. Berindey
de Sidonia Teodorescu
Invitaţi:
acad. Dan Berindei
conf. dr. arh. Ruxandra Nemţeanu
lect. dr. arh. Sidonia Teodorescu
Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea
Lansarea va fi urmată de un recital susţinut de soprana Angela Şindeli şi de pianista Andra Demidov. În program sunt opere de George Enescu, Claude Debussy, Franz Schubert, Edvard Grieg şi Richard Strauss.
Evenimentul va avea loc marţi, 9 decembrie 2014, ora 18.00, la Muzeul Naţional „George Enescu”, Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei nr. 141.
Seria Mari arhitecti bucuresteni din cadrul colectiei Planeta Bucuresti a Editurii Vremea a fost deschisa cu un album dedicat arhitectului Ion D. Berindey, semnat de arh. Sidonia Teodorescu. Cuvantul inainte ii apartine acad. Dan Berindei.
Membru al unei dinastii de arhitecti, creator al unor cladiri care s-au constituit in podoabe ale orasului, Ion D. Berindey a lasat o opera a carei complexitate si frumusete se cuveneau a fi investigate.
Arhitectul si-a gasit cronicarul in persoana tinerei arhitecte Sidonia Teodorescu, care a dedicat marelui inaintas o monografie ampla.
Asternut pe paginile acestui volum, rod al unor cercetari asidue si indelungate in arhive, biblioteci si colectii publice si particulare, studiul aduce date noi, necunoscute nu numai marelui public, ci si specialistilor, privitoare la creatia lui Ion D. Berindey.
De la descoperirea paternitatii, anterior necunoscute, a unor cladiri importante, la analiza arhitecturala a monumentelor si la prezentarea structurata a biografiei arhitectului, aceasta carte contine tot ceea ce este necesar unui iubitor al arhitecturii si al Bucurestilor pentru a intelege contributia lui Ion D. Berindey la dezvoltarea arhitecturii in Romania si la faurirea identitatii Capitalei ei.
O lucrare strict necesara in aceste zile de atac masiv asupra patrimoniului monumental al orasului, amenintat cu pierderea documentelor sale construite, ferestre catre viata antecesorilor nostri, mereu deschise, unice in autenticitatea lor. Cu pierderea radacinilor care il sustin in sperantele sale de dezvoltare viitoare.
O carte de citit, de recitit si de tinut minte.
Ion D. Berindey
Fiu al arhitectului Dimitrie Berindey (1831-1884), Ion D. Berindey (1871-1928) a absolvit Scoala de Arte Frumoase din Paris in anul 1897, urmand, in cei 30 de ani de cariera, sa fie autorul unui numar impresionant de cladiri impozante, dintre care unele au devenit in timp adevarate marturii ale construirii trainice la inceputul secolului XX: Palatul Cantacuzino, casa George Assan, Sindicatul Ziaristilor, casa si observatorul Vasile Urseanu, casa Toma Stelian in Bucuresti, hipodromul de la Baneasa, Palatul Cantacuzino de la Floresti, Palatul Culturii din Iasi.
Sidonia Teodorescu
Sidonia Teodorescu este arhitect, diplomat al Universitatii de Arhitectura „Ion Mincu” (1993), diplomat de master romano-francez „Dezvoltare urbana integrata” la UAUIM (2007) si doctor in arhitectura la UAUIM (2013), cu teza „Arhitectul Ion D. Berindey, studiu monografic”.
In prezent, este lector universitar la Facultatea de Arhitectura a Universitatii „Spiru Haret”, arhitect in cadrul propriului birou de arhitectura si redactor al revistei Bucurestiul meu drag.
Este membru al Ordinului Arhitectilor din Romania, al Uniunii Arhitectilor din Romania, al Comitetului Roman de Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane.
Pagini: 272
Format: 16,5 x 23 cm
ISBN: 978-973-645-642-8
Volumul este disponibil aici: http://edituravremea.ro/mari-arhitec–i-bucure–teni.-ion-d.-berindey
Editura Vremea
021.335.81.31
14 Constantin Daniel Street
010631 Bucharest 1
miruna.lepus@edituravremea.ro
www.edituravremea.ro